Руски физици създават нов колайдер в Сибир Физици от руския Научно-изследователски институт, които в момента участват в създаването на колайдера NICA в подмосковското градче Дубна, планират да обединят усилията си за реализация на перспективен проект в Института за ядрена физика на Новосибирск, съобщи РИА "Новости“, като се позова на зам.-директора на института Евгений Левичев.
"Първият от шестте одобрени от правителството мега научни проекти – колайдерът NICA, получи финансиране и това внушава надежда, че ще бъде реализиран и нашият проект. Освен това в Дубна обсъдихме обединяването на физическите институти на Русия за реализация на такива проекти. Надявам се, че обединени ще имаме повече потенциал, за да "пробием“ проекта“, каза Левичев.
Левичев отбелязва пред агенцията, че независимо от факта, че правителството на Русия все още не е отделило средства за реализацията и на този проект, наречен Супер Чарм-Тау, то Институтът за ядрена физика използва всички възможни способи да набере финансиране, в това число да получи грант от Руския научен фонд, за да започне подготовка за реализацията.
"През 2016 г. бяхме концентрирани върху работата, свързана с инженерната част на комплекса – инсталации, ускорители, които произвеждат електрони (материя) и позитрони (антиматерия), които ще бъдат сблъскани в ускорителя“, разказа ученият.
На свой ред директорът на Института за ядрена физика към РАН Павел Логачев отбеляза, че институтът много активно участва в проекта NICA и се надява, че физиците от Дубна, както и други институти, ще участват в проекта за сибирския колайдер.
"Не става дума за формално обединение, а за колектив от физици, инженери, конструктори, които успешно реализират първия проект NICA и биха могли да покажат своята резултатност, работоспособност и това ще бъде сериозно основание за държавата да продължи да работи в това направление“, каза още той.
Планираният за реализация в Новосибирск уникален колайдер е сред проектите, които влизат в шестте мега научни проекта, планирани за реализация в Русия. Стойността му е оценена на 27 милиарда рубли. Предназначен е за намиране на решения на широк кръг задачи в съвременната физика.
В сегашния момент, както и в близка перспектива, в света не съществува колайдер, който да провежда пълномащабни изследвания в тази област на енергетиката. Това означава, че при създаването на Супер Чарм –Тау ще бъде възможно да бъде придобита принципно нова информация за строежа на елементарните частици. Това ще позволи на Русия да заеме перспективна ниша в световната наука.
Източник: "Руски дневник"

Публикувано в БЛИЦ