Разплащаме се с дигитални пари? Първо в Китай


Народната банка на Китай пусна дигитална валута, която е предназначена да улесни големия брой онлайн транзакции, извършвани всеки ден в страната. Някои от големите търговски банки вече изпробват извършването на новите парични преводи. Валутата ще е законно средство за разплащане заедно с китайските юани, информира economy.bg.


Дигиталните пари ще намалят разходите за парични транзакции. Китайската народна банка споделя, че в страната все още има местности, в които няма банков клон в близост до жилището или работата на гражданите. Електронната валута ще улесни живота им и ще им предложи по-широк достъп до финансови услуги. Освен това дигиталните пари ще намалят риска от циркулацията на фалшиви банкноти.


Китай не е единствената страна, която обмисля въвеждането на подобна валута. През 2017 г. Индия елиминира някои банкноти, за да намали укриването на данъци и придобиването на незаконни доходи. Други централни банки като тези на Англия, Канада, Германия и Сингапур също проучват ползите от използването на дигитални валути.