Комуникациите през него не могат да бъдат подслушвани - всеки такъв опит ще води до самоунищожение на частиците

Китай изстреля първия в света квантов спътник, съобщават информационни агенции, позовавайки се на местните държавни медии.Изстрелването е било от космодрума Цзюцюан в пустинята Гоби. Спътникът е изведен в орбита от ракета носител Чанчжен-2D.
Спътникът носи името на древния китайски философ Мо Цзъ, който създал учение за всеобщата любов. За разлика от традиционните сигурни методи за комуникация, системата използва фотони, за да изпраща криптирани „ключове”, необходими за декодиране на информацията. Данните се съдържат в субатомни частици и не е възможно комуникацията да бъде засечена - всеки опит за подслушване ще води до самоунищожение на частиците, посочва Синхуа.
Предвижда се през второто полугодие да започне да работи квантова комуникационна линия между Пекин и Шанхай.

Ръководителят на проекта сравнява прецизността на спътника с „хвърляне на монета от самолет на 100 000 метра височина, която да попадне точно в отвора на въртяща се детска касичка”. Разработката на тази технология е приоритетна за Пекин и е включена в последния китайски петилетен план, оповестен през март. Посочва се, че до 2020 година Китай може да има глобална мрежа от квантови комуникации.