През 2017 година три са отборите, които взеха участие в Shell Eco-marathon в България. Това са отборите на Техническия университет - София, Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ – Чепеларе, и Русенския университет „Ангел Кънчев“.


За първи път през 2017 г. се стоя и предварителен кръг на състезанието – Challenger Event. Два български отбора участваха в него – втори отбор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и отборът на Техническия университет - София. Те се състезаваха в Shell Eco-marathon Challenger Event в Истанбул, Турция, между 22 – 24 септември.


Двата български отбора се представиха повече от достойно – студентите от отбора на Техническия университет – София заеха второ място в категорията Градски тип автомобили, задвижвани от водородна клетка, а младите инженери от Русе заеха петото мястото в същата категория. Те получиха и наградата за дизайн на автомобила.


Втори отбор от Русенския университет „Ангел Кънчев“ ще вземе участие в Shell Eco-marathon Европа 2018. Това стана ясно след като студентите участваха в Shell Eco-marathon Challenger Event – отделен предварителен кръг, по време на който отборите, заявили участие за първи път, тестват и правят подобрения по своите превозни средства, преди да станат част от голямото състезание. Заедно с тях в първия етап се включиха и ветераните от отбора на Техническия университет – София.


Вторият отбор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ е съставен от близо 40 души от различни специалности към четири факултета на Русенския университет, сред които Технология и управление на транспорта, Телекомуникации, Промишлен дизайн и др. Автомобилът им носи името HydRU – съкращение от първите букви на горивото на автомобила на английски и името на университета. Управлението му е разделено на две части – кормилната уредба е изцяло механична, чрез лостова система се извършва завиване с предните колела на автомобила. Задвижването се извършва по електронен път посредством потенциометри и контролери, които регулират количеството ток, което достига до електродвигателите.


„Това, което беше най-ценно за нас, бе възможността да тестваме и проверим дали нашата разработка е на достатъчно високо ниво, за да ни осигури участие в същинското състезание Shell Eco-marathon Европа. Радвам се, че се справихме добре, а за догодина ще сме на още по-добро ниво в подготовката“, споделя Иван Белоев, мениджър на втория отбор на Русенския университет „Ангел Кънчев“.


Shell Eco-marathon Challenger Event се организира за трета поредна година и приветства около 300 студенти в 22 екипа от различни университети и гимназии от 8 града в Турция между 22 и 24 септември. За първа година събитието бе отворено за чуждестранни отбори и в това издание взеха участие и 5 отбора от Гърция, Словакия и България.


Shell Eco-marathon е уникална, глобална инициатива, която предизвиква студентите да преодолеят границите на енергийната ефективност на пътя. Състезанието предоставя арена за учениците да тестват автомобили, които сами са проектирали и конструирали. То има за цел да вдъхнови младите хора да станат учени и инженери на бъдещето