Хеликоптерът Ingenuity, който стана първата машина извършила полет на друга планета, постави нови рекорди. В неделя хеликоптерът е направил третия си полет, който постави рекорди по скорост и дистанция.
НАСА отбелязва, че постижението на хеликоптера е надскочило натоварванията на всички тестове, които са били направени на машината на Земята. Апаратът отново се е издигнал на 5 метра височина колкото и на втория полет.
Този път обаче е развил скорост 2 метра в секунда (приблизително колкото човек с леко бягане) и е изминал 50 метра. Това не звучи като много, но е в доста по-суровите условия на Марс.
Ingenuity лети полуавтономно. Хеликоптерът получава инструкциите си от учените на Земята предварително, но след това извършва полета самостоятелно и изпраща данните обратно. Тогава учените разбират дали всичко е минало добре и какво е състоянието на машината.
"Днешният полет беше това, което планирахме и все пак беше уникален. С този полет демонстрираме критично важни способности, които ще позволят добавянето на въздушен елемент в бъдещите мисии на Марс", казва Дейв Лавери, ръководител на екипа на Ingenuity.
Целта на хеликоптера е да провери колко трудно се лети на Марс и дали е възможно в бъдеще да се използват дронове за по-бързо и мащабно изучаване на релефа на Червената планета. За сега всичко е обещаващо, като тестовете преминават в отлични резултати. Учените са тествали и камерите на хеликоптера, включително да снимат докато той лети.
Екипът вече започва подготовката за следващия полет, който да се осъществи след няколко дни. По първоначален план Ingenuity трябва да извърши общо пет полета.
VESTI