Казанлъчанин прати камера с име на котка  към Луната


Първият златен медалист от международнаат олимпиада по физикав Чехия през 1977 година, възпитаник на Казанлъшката математическа гимназия и на златния учител по физика Теодосий Теодосиев- докторът на ануките в САЩ Петко Динев изпрати своя научна разработка към Луната.Става дума за камера от линията Bobcat / име на котка/.

За това световно и без аналог постижение съобщават световни инационални медии.

Става дума за разработена изцяло от български учени и в българия камера, чийто главен конструктор е инж. д-р Петко Динев, брат на известната еноложка и създателка на фестивала на виното Розе - Анна Дундакова.

За zakazanlak.bg тя съобщи, че брат й е много горд с разработката си и фактът, че тя е изцяло дело на български екип, както и че планира да прави наука в България, където условията в момента са по- добри от предишни години и от страни, считани доскоро за Меката на науката.


От интервю, дадено от д-р Петко Динев пред БТА, става ясно, че уредът, който той създава е монтиран на израелския космически апарат "Берешит", изстрелян на 21 февруари от космодрума Кейп Канаверал във Флорида и изведен в траектория към Луната от американската компания "Спейс Екс". Българската бордова камера вече е направила "селфи" и заснела Земята от разстояние 37,6 хиляди километра на националния ни празник Трети март.

Снимката е толкова хубава,че ясно се вижда Австралия, според съобщение на израелското дружество "Спейс Ай Ел", което ръководи мисията.


сн: DarikNews, Снимката, направена от камерата на Динев
Камерата на Петко Динев използва 8-мегапикселов сензор, направена е като стандартна, но издържа на температури от минус 40 до плюс 85 градуса, много силни вибрации и ускорение 100 пъти по-високо от земното.Тялото на камерата е с размери 60мм/60мм/60мм. Обективът е специално изработен.

Създаването на "Берешит" продължило четири години, разговорите с израелската компания започнали в началото на 2015 година, разказа Динев. Освен на конструкцията, сънародникът ни е автор и на кода, и на схемите на пътуващия в Космоса оптически уред.

Всички платки на камерата са тествани у нас, насищането на компоненти върху тях също е направено в България, камерата е сглобена в офиса на компанията в Бока Ратон, Флорида, също от българи. Работещи зад океана наши сънародници направили трасировката на платките. Можем с гордост да кажем, че изделието е дело на български ум и ръце, заяви Динев, който е доктор на науките в САЩ.

Предвижда се на 4 април "Берешит" да влезе в орбитата на Луната и на 11 април да кацне, каза Динев. По думите му камерата, която работи на батерии, ще започне да снима непрекъснато, щом кацне. Той обаче прогнозира, че на Луната оптичният уред постепенно ще се самозагрява и след време ще се разруши. Затова камерата е конструирана така, че да издържи минимум два дни на територията на единствения естествен земен спътник и да запечата максимално количество кадри.

300 камери произведени от българина, вече обикалят и снимат земятаОт 2012 г. имаме много клиенти, които ползват наши камери на нискоорбитни спътници, като орбитата е между 475 км и 525 км,е посочил учениятв интервюто. На тази орбита, спътникът обикаля земята за около 90 минути, и за да може да се получи ясно и стабилно изображение, се налага да се направи специално сканиране на сензора. За този метод на сканиране, приложим за космически изследвания, Динев притежава патент.

Камерите на българина се използват масово в поточните линии, най-вече в Азия, за автоматичен оптичен контрол на производството. Те следят изработката на течнокристални телевизори, всякакви телефони, лаптопи и т.н. Клиенти на българина са "Сони", "Сименс","Карл Цайс", "Шарп", "Панасоник", "Дженерал Електрик", "Самсунг" и други, приблизително 1000 известни фирми от 45 страни. Продукцията на Петко Динев е намерила пласмент в Китай, Япония, Корея, Тайван, Сингапур, Австралия, в почти всички европейски страни, Северна и Южна Америка. Много от камерите контролират инфраструктурата на азиатските бързи влакове, главно с цел превенция.

През 2008 г. ученият открил филиал на фирмата си и в България, който сега играе ключова роля в производството на цялата гама продукти. Всички камери, продавани в Европа и в Азия, се сглобяват у нас. В Пловдив 13 души се грижат за механиката на уредите. Там се развива развойната дейност на новите продукти по отношение на механика и на конструкция. Десет специалисти в София тестват и насищат с компоненти платките и сглобяват камерите. Софтуерът се пише в Москва от седем специалисти, които преди това са работили в космическия център за управление на полетите "Корольов", мозъчният тръст във Флорида наброява 30 души, една четвърт от които са българи.

Бизнесменът определя офиса си в България като ключов по няколко причини: България като часова зона се явява важна позиция между Азия и Америка. Със 7-часовата разлика спрямо двата континента в рамките на един малко удължен ден можем да вършим много успешен бизнес от България, твърди Динев. Според него страната ни е изключително удобна като телеком център, за техническа поддръжка на продуктите и за развойна дейност. Освен това с членството си в ЕС, дава възможност и за безмитни пазари в Европа. България е и удобен плацдарм за износ в Китай, без допълнителни тарифи, отчита бизнесменът. Ръководената от него компания е с намерение да развие в бъдеще по-голям бизнес в Европа.


За кратко след завършването на физика в българия, доктор Петко Динев работив лаборатория в Стара Загора, в която правели системи за лазерна локация. Бил е и асистент в Техническия университет в София.

През 1996 г. е защитил докторантура по цифрова обработка на изображенията в Атлантик юнивърсити, Флорида. Шест месеца след пристигането си в САЩ започнал работа в НАСА, пет години по-късно преминал в сферата на телекомуникациите. Българинът изобретил малък ултразвуков мозъчен скенер, позволяващ да се види как работи мозъкът в реално време. НАСА възнамерявала да използва уреда за проследяване на мозъчната активност на астронавтите, като имало идея скенерът да бъде качен на космическа совалка. Поради ограничения в бюджета намерението не се е реализирало.

Междувременно казанлъшкият технократ спечелил награда на финансовата къща "Мерил Линч" в състезание за иновационни идеи.Той предложил изработване на карта, която да цифрова изображението от нормално видео и да го прехвърли в лаптоп.
В момента компанията на Динев произвежда два продукта - "фрейм грабъри" и камери.


Ученият, който е роден на 1-ви май, в момента живее във Флорида. Има един син.


По материали от интернет и novini.bg