Дават 3 млн. долара на откривателите на гравитационните вълни на Айнщайн
Учени, потвърдили теорията на Алберт Айнщайн за гравитационните вълни, получиха награда от 3 млн. долара за пробив в науката. Наградата е учредена от група бизнесмени, сред които основателят на „Фейсбук” Марк Зукърбърг, руският бизнесмен Юри Милнер, както и компютърният специалист и един от основателите на „Гугъл” Сергей Брин.
Същата група финансира ежегодно награда за пробив в областта на медицината и математиката. Тази година един милион долара ще си поделят тримата основатели на международния научен консорциум LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), които откриха гравитационните вълни – Райнер Вейс, Кип Торн и Роналд Древер. Останалите два милиона долара ще бъдат разпределени поравно между над 1000 учени, участвали в проекта. Гравитационните вълни са мярка за разтяганията в Космоса.
Те са ефект от движението на големи маси, които опъват тъканта на време-постранството – виждането, че Космосът времето са единен и свързан континиум. Вълните се движат със скоростта на светлината и не могат да бъдат спрени и блокирани от нищо. Според Айнщайн време-пространството може да бъде сравнено с опъната мрежа, която се огъва от тежестта на даден обект. Гравитационните вълни са като трептенията върху водната повърхност, когато в нея падне камъче или друго нещо я докосне. До този момент учените успяваха да калкулират присъствието на гравитационни вълни, но никога не бяха ги наблюдавали пряко.
Автор: ПИК