Българите все повече предпочитат LED лампите пред компактните флуоресцентни крушки, показват наблюденията на българска марка за енергоспестяващо и LED осветление. След като бизнесът започна да ги използва масово в административни, офис и търговски помещения, сега светодиодите навлизат усилено и при домакинствата.
Друга причина да се предпочитат LED лампите е все по-изгодната им цена. За последните 5 години тя е паднала с над 40%. В момента една светодиодна крушка с мощност 5W струва около 7 лв., а през 2010 г. е струвала около 12 лв.
LED лампите имат гарантиран живот от 30 000 часа, което е 3 пъти повече от компактните флуоресцентни лампи. Ефективността им също е по-голяма с около 10 пъти – могат да осветят цяла къща с енергията, която иначе е необходима за една стая. Инвестицията в този тип осветление се възвръща в рамките на 1-2 години.
При LED лампите електрическият ток се преобразува почти напълно в светлина – топлинните загуби са под 10 %, за разлика от обикновената крушка, при която близо 90% от енергията е топлина.
Светодиодите не съдържат опасни елементи и могат напълно да се рециклират. Не излъчват вредни емисии (напр. ултравиолетови и инфрачервени лъчи).
През 2015 г. LED продуктите заемат над 30% дял от глобалния пазар на осветление, който се оценява на над 82 милиарда долара, сочат данните на LEDinside. Европа заема най-голям дял от този пазар – 23%, следвана от Китай - 21% и САЩ – 19%.
Осветлението е около 20% от общата енергийна консумация, според доклад на McKinsey. Заради своята енергийна ефективност, използването на LED технологиите ще доведе до спад в енергийното потребление. От McKinsey изчисляват, че ако до 2020 година Германия премине изцяло към новите технологии в осветлението, то това ще спести енергия, равна на капацитета на 3 ядрени реактора.
Значението на LED технологиите в съвременния свят се потвърждава и от Нобеловата награда за физика през 2014 г., която Шведската академия на науките връчи на трима японски учени за изобретяването на сините светодиоди.