Бил Гейтс бе избран за член на Китайската академия по инженерни наукиТой е номиниран за работата си по проекта TerraPower — компания която разработва перспективен ядрен реактор, работещ на принципа на бягащата вълна.
Основателят на „Майкрософт” и мултимилиардер Бил Гейтс бе избран за член на Китайската академия по инженерни науки, съобщи сайтът на академията, цитирани от БГНЕС.Гейтс е номиниран за работата си по проекта TerraPower — компания която разработва перспективен ядрен реактор, работещ на принципа на бягащата вълна.Милиардерът е един от 18-те нови чуждестранни членове на академията и единственият, който не работи в университета или изследователския институт.В края на 2015 година TerraPower подписа с китайската държавна корпорация по атомна енергетика CNNC (China National Nuclear Corporation) меморандум за взаимно разбирателство в развитието на технологията на реактора на бягаща вълна.През март 2017 компаниите се договориха за разширяване на сътрудничеството и подписаха договор за създаване на съвместно предприятие Global Innovation Nuclear Energy Technology Cо. Компаниите планират и да комерсиализират технологията за изработване на този тип реактори.

На TED 2010 Бил Гейтс разкрива визията си за енергийното бъдеще на земята, като описва нуждата от "чудеса" за избягване на глобална катастрофа и обяснява защо поддържа един крайно различен тип ядрен реактор. Като целта е нулеви въглеродни емисии до края 2050-та година в световен мащаб.

Вижте повече ТУК:


https://www.ted.com/talks/bill_gates?language=bgИзточник: http://epicenter.bg