Виртуално в библиотеката

Библиотека „Искра“ в Казанлък продължава до 13 май 2020 година да обслужва своите читатели виртуално. След запитване на електронната поща или на телефоните на библиотеката, работещите в културната институция могат да предоставят безвъзмездно на електронен адрес до 10 страници сканирани копия от търсените библиотечни документи.

В дните на извънредно положение общинската библиотека предлага ползването онлайн на електронните ресурси, качени в официалния й сайт. В Електронния каталог и електронната база данни „Краезнание“ може 24 часа да се проверява с какви книги разполага ОБ „Искра“. Особено богата и любопитна е база данни „Краезнание“, която разполага с хиляди описани статии за Казанлък и Казанлъшкия край. И двата ресурса са снабдени с търсачки, което прави ползването им изключително лесно и полезно.

Отново на сайта на библиотеката в раздел „Електронни ресурси“ е поместена дигиталната библиотека „Електронен архив на периодични издания“. Тук са цифровизирани местните вестници до 1944 година. Качени са над 6000 файла, снабдени с търсачка и възможност за увеличаване на изображенията.

Какви годишнини и бележите дати се отбелязват тази година може да се научи от Краеведския календар за 2020 година

На портала Старозагорска е-памет, изграден по проект с участието и на ОБ „Искра“, има богата информация за културното наследство в региона.

На сайта на библиотека „Искра“ отново са предоставени за четене и раглеждане интересни резултати от проекта „Сватбени обичаи при различните етноси в Казанлъшкия край“, който документира и съхранява традицията при сватбените ритуали в региона.

Начините за свързване с библиотеката са на e-mail: iskra_lib@abv.bg или на телефони 0431 637 94 - Заемна за възрастни и Читалня, 0431 637 03- Детски отдел и отдел "Изкуства".