Според учени, доенето на животните е започнало преди 9000 години, а сиренето се е появило преди 7000 години, пише The DairyNews

Млечен продукт от Древен Египет

Гробницата на Птмес, кмет на Мемфис в Древен Египет, е на повече от три хиляди години. Първоначално е разкопана през 1885 г. Изненадващо тя се изгубва под плаващи пясъци и отново е открита през 2010 г., а няколко години по-късно археолозите откриват счупени съдове на това място. Единият съд съдържа втвърдена белезникава маса. След разтварянето на пробата изследователите пречистват протеиновите й компоненти и ги анализират. Откритите пептиди показват, че пробата е млечен продукт, произведен от краве мляко с добавяне на овче или козе мляко. Липсата на други специфични маркери потвърждават извода, че млечният продукт е твърдо сирене. Други пептиди предполагат, че пробата е била замърсена с бактерията Brucella melitensis, която причинява бруцелоза.

Мумии

Производството на сирене е много по-старо, отколкото откриват археолозите, но е трудно да се намери консервирано сирене. Археолозите са открили по-стара извара около вратовете на мумиите от бронзовата епоха в Китай. Мумиите, всяка на около 3800 години, са погребани с парчета сирене, вероятно за да осигурят на починалия храна в отвъдния живот. Това сирене е било също лесно за производство, питателно и лесно смилаемо според проучванията.
Изследователите са открили следи, показващи развитието на производството на сирене през шестото хилядолетие пр.н.е., но проби от древните сирена няма... Повечето от доказателствата се основават на останките от мазнини, открити в керамичните частици, много от тези следи се разлагат във времето и е направен само ограничен анализ.

Свидетелства

На други места на нашата планета намерените керамични съдове свидетелстват за факта, че сирене е имало преди 7400 години. Според екип, ръководен от професора по биогеохимия Ричард Евършед от университета в Бристол, химическите следи от млечна мазнина в перфорирани саксии, използвани като филтри, дават надеждни доказателства за ранното производство на сирене.

Източник: „Агро Телеграф”