В три вечери – на 9, 10 и 12 септември, Старозагорската опера ще представи на сцената на Античния форум „Августа Траяна” спектакъла на операта „Травиата” от Джузепе Верди, танцовия хит „Гето” по хореографията на Марио Пиаца и мега концерта QUEEN Tribute – Шоуто продължава. Началният час е 20 часа.
Световният баритон ГЕЗИМ МИШКЕТА гостува за първи път в България

На 9 септември почитателите на оперната класика ще се срещнат отново с едно от най-обичаните оперни заглавия „Травиата” от Джузепе Верди.

Солистичният състав, който е подбран от директора на Старозагорската опера Огнян Драганов, е свързан с историческата за Косово „Травиата”, която сложи началото на оперната история на балканската страна. Припомняме, че Старозагорската опера бе основен участник в реализацията на първия цялостен спектакъл в Прищина. Блестящото сопрано от Косово БЕСА ЛУГИЧИ, която стартира своята успешна кариера от България и най-вече от сцената на Старозагорската опера, ще изпълни ролята на Виолета Валери. В Старозагорската опера Беса Лугичи направи забележителни роли като Лучия ди Ламермур от едноименната опера на Доницети, Мими от „Бохеми” на Пучини, Виолета от „Травиата” на Верди, Инес от първата за България и региона постановка на операта „Африканката” от Майербер, тя беше Маргарита в премиерата на операта с кукли „Фауст” от Гуно, предстои й да дебютира и в ролята на Татяна в премиерния спектакъл на операта „Евгений Онегин” от Чайковски. В ролята на Алфред Жермон зрителите ще видят италианския тенор ЕМАНУЕЛЕ Д`АГУАННО, който вече е добре познат на старозагорската публика със своите превъплъщения още в ролите на Рудолф /”Бохеми”/, на Форесто /”Атила”/, а своя дебют в ролята на Каварадоси тенорът направи на сцената на историческия хълм Царевец – в спектакъла на Старозагорската опера на операта „Тоска”.
За първи път в България гостува албанският баритон ГЕЗИМ МИШКЕТА, който успя да вмести Стара Загора в изпълнения си с престижни ангажименти артистичен календар. Международната музикална критика определя албанския баритон Гезим Мишкета като един от най-впечатляващите артисти на своето поколение.
Спектакъла на операта „Травиата” на 9 септември ще дирижира френско-израелският диригент ГАДИЕЛ ДОУМБРАУНЕР - един от най-надеждните млади диригенти на Израел. Носител е на многобройни награди от конкурси, включително на трета награда от проведеното в Старозагорската опера осмо издание на Международния конкурс за оперни диригенти BLUE DANUBE/BELA BARTOK – 2021. Сценичната адаптация на открито на спектакъла на операта „Травиата” е на режисьора Огнян Драганов, диригент на хора е Младен Станев. Участват още солистите: Александър Марулев, Тереза Бракалова, Ивайло Йовчев, Анастасия Алтухова, Стоян Буюклиев, Живко Добрев, Никола Марулев, солистите на балета Кармен Демирташ и Фиорди Лоха, оркестър хор и балет на Държавна опера-Стара Загора. Концертмайстор Емил Шейтанов.
Хитовият спектакъл на Марио Пиаца ГЕТО на 10 септември

Едно танцувално послание за мир и свобода с разтапящата музика Клезмер и Горан Брегович
На 10 септември Балетът на Старозагорската опера ще представи танцовия спектакъл по хореографията на Марио Пиаца „Гето”. В атрактивното представление, което вече 5-ти творчески сезон не слиза от афиша на Старозагорската опера, главните роли ще бъдат изпълнени от Акари Моримацу /в ролята на Сара/, Марсело Молина. /Давид/, Ромина Славова ще бъде Душата, а Филипо Сарторели – в ролята на Равина. Хореографията носи рисунъка на традиционния еврейски танц и интерпретира живота и духовността на гетото. Музиката е интересно съчетание, в което звучат нови аранжименти на познатите клезмер-мотиви. Основен мотив в клезмер-а има песента „Надежда“, която днес е национален химн на Държавата Израел. Песента е лайтмотив в спектакъла и се изпълнява на живо от сопраното Деси Стефанова, соло цигулка Константин Косев. Музикалният избор ясно очертава контрастите между затворения духовен свят на гетото и неговата външна изява. Традиционните клезмер-мелодии се преплитат с ъндърграунда на Горан Брегович, ромския интернационал "Джелем" и унгарски цигулки.

ШОУТО ПРОДЪЛЖАВА с вечните песни на QUEEN на сцената на Античния форум
Септемврийските летни музикални вечери на Античния форум ще завършат с вечните хитове на любимата рок група на поколения зрители QUEEN в изпълнение на Оркестъра на Старозагорската опера и рок банда / Божидар Тонев – китара, Павел Цонев - клавир и вокали, Даниел Лазаров - бас китара, Емил Костурков – барабани/ със солист Борис Тасков, беквокали Васо Параскева, Виктория Безотечество. Концерта „Шоуто продължава“ – QUEEN Tribute ще дирижира кап. Цветомир Василев. В програмата са включени най-популярните и любими песни на QUEEN, сред които: „Bohemian Rhapsody”, „The Show Must Go on”, „Who Wants to Live Forever”, „We are the Champions”, „I want to break free”, „Crazy little thing called love”, „Somebody to Love”, „We Will Rock You”, „Love of My Life”. Няма да бъде пропусната и песента „Barcelona”, която Фреди Меркюри изпълни с Монсерат Кабайе и това сложи началото на „взрив” от последващи дуети на поп и рок певци с оперни звезди. „Barcelona”ще бъде представена от солистката на Старозагорската опера сопраното Русалина Мочукова и Борис Тасков.