От 8 до 30 октомври в столицата ще се проведе осмо издание на кино-литературния фестивал „Синелибри“. Част от филмите показват и в шест града в страната – Стара Загора, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово и Велико Търново. Тазгодишното издание на феста е посветено на 100 години от смъртта на Марсел Пруст, един най-ярките представители на литературния модернизъм. 60 заглавия на най-сполучливите филмови адаптации по литературни произведения ще видят зрителите в София. В Стара Загора четири филма ще бъдат показани в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ на 8 и 15 октомври.

Ето и програмата:

8 ОКТОМВРИ
16:00 ч. Колибрито (Италия, Франция 2022), драма, 126 мин.

Анонс: Създаден по мотиви от международния бестселър на Сандро Веронези, носител на награда „Стрега“ 2020, филмът проследява историята на Марко Карера от 70-те години на миналия век до близкото бъдеще и множеството връзки, белязали пътя му.
Животът на Марко Карера, по прякор „Колибрито“, е съпътстван от фатални съвпадения, загуби и всепоглъщаща любов. На морето Марко среща Луиза Латес, красиво и необикновено момиче. Любов, която ще остане неосъществена и няма да угасне никога. От друга страна, брачният живот на Марко се развива в Рим, където са съпругата му Марина и дъщеря им Адел…
„Колибрито“ е разказ за изконната сила на живота, за мощта на илюзиите и спомените, за упоритата вътрешна съпротива срещу всичко онова, което ни се струва неустойчиво.

18:30 ч. Лимонов сладкиш с маково семе (Испания, Люксембург 2021), драма, 118 мин.
Анонс: В малко селище на остров Майорка сестрите Анна и Марина, които са били разделени като тийнейджърки, се срещат отново, за да продадат пекарна, оставена им в наследство от мистериозна жена. Двете сестри са водили съвсем различен начин на живот. Анна е напуснала острова и се е омъжила за човек, когото вече не обича. Марина е пътувала по света като лекар към неправителствена организация. Докато разбулват тайните, свързани с тяхната енигматична благодетелка, двете сестри ще се сблъскат със стари семейни драми и ще се опитат да наваксат пропуснатото време.


15 ОКТОМВРИ
16:00 ч. Изчезване (Франция 2021), мистерия, криминална драма, романс, 88 мин.

Анонс: Все още преследвана от миналото си на експерт криминалист, французойката Алис Лони пристига в Сеул, за да представи своята дейност. Там тя среща Джин-хо, детектив, който я моли за помощ във връзка с разплитането на едно убийство. Въвлечена в трафик на данни, Алис е принудена да се изправи срещу страховете си.

18:30 ч. Супергерои (Италия 2021), комедия, драма, романс, 122 мин.
Анонс: Паоло Дженовезе разказва една красива и донякъде трагикомична любовна история посредством артистична дисекция на двойката. Анна е карикатурист – импулсивна по природа, с неконформистки дух, а Марко е преподавател по физика, който е убеден, че за всеки проблем си има формула. Обвързани без ясна причина, на моменти двамата приличат на супергерои… Изглежда, любовните двойки трябва да притежават суперсили, за да съхранят чувствата си цял живот.