Тази течна благодат…Така жадувана в знойните летни горещини…Че и през другите сезони. Бирата. Някои я харесват тъмна, някои светла или там каквато вече я „обогатяват“ с разни други нови, модерни добавки.
Бирата си е бира и не случайно си има свой ден в световния календар.
От 2007 до 2012 г за Световен ден на бирата е обявен 5 август. От следващата година, след проучване, е решено да бъде изместен в първия петък на месец август.
Повече от 500 години са изминали от въвеждането в Германия на Закона за чистотата на бирата, с който се цели подобряването на нейното качество. Според този първи закон бирата може да бъде произведена от 4 съставки – вода, малц, хмел и мая. В Бавария все още се произвежда чиста бира, без използването на други изкуствени добавки, със съдържание на т.нар. Е-та, разрешени от Европейския съюз.
В други провинции на Германия за производството на бира се правят изключения и към основните съставки се добавят анасон, канела, карамфил или плодови вкусове на череши и портокал. В Германия се произвежда много бира и на нея те са посветили своя Октоберфест, но най-големите консуматори на пивото на глава от населението са чехите. Тук е мястото да споменем, че по статистически данни, на всеки българин се падат по 60 литра бира годишно. Е, за някои повече, за други – хич.
Добре е, обаче, да се знае - има си биричката своето положително влияние върху човешкия организъм, но тогава, когато е консумирана с мярка.
Според учените, оказва се, „биреното коремче“… не е от бирата. Установено е, че компонентите на бирата повишават апетита, провокират похапването на мазни храни, които водят до натрупването на излишни мазнини.
Вярно е, че бирата съдържа витамини от серията В. Техният комплекс подобрява концентрацията, паметта и имат положителен ефект върху сърдечно-съдовата система на човека, като намаляват риска от сърдечни удари.
В умерени количества, според медицинските изследвания, бирата е полезна за храносмилането. Намалява риска от образуване на камъни в бъбреците, което е общоизвестно. Но намалява и нивото на лошия холестерол в организма. Предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Бирата помага при безсъние, намалява стреса, заздравява костите и прави кожата по красива. Само поне заради последното, добре е да го знаят и дамите, които държат да изглежда кожата им добре. Колкото и да е чудно – бирата стабилизира имунитета и предпазва от болести.
Ех, че добре звучи! Особено за любителите на пивото.
Учени от 15 европейски държави, САЩ, Канада, Мексико и Нова Зеландия се обединиха в становището си, че бирата е полезна и се отразява добре на здравето, когато е консумирана с мярка. Много важна е последната констатация.
Част от удоволствието да се пие бира е нивото на пяната в чашата. За целта е необходимо чашата да бъде абсолютно чиста, без следи от мазнини и при наливането да бъде под определен ъгъл. Барманите знаят това. Ефектът може да се постигне и в домашни условия с неколкократни проби. Разбира се, удоволствието не намалява, когато бирата се пие от бутилка или кен.
В Световния ден на бирата - само най-доброто за нея.
Но не забравяйте, че прекалената й консумация води до негативни последствия.
Пийте с удоволствие и мярка – както се казва в една реклама.
Още повече, че от 1 август влезе в сила и по-ниската ставка за виното и бирата в заведенията.
Е сега – наздраве!
Пийте със здраве днес, в петък и … когато ви душа жадува.