120 години от рождението на Дечко Узунов

Изложба, съдържаща живопис, акварели, рисунки на акад. Дечко Узунов ще бъде открита на 22 февруари от 17.30 часа в Художествената галерия в Казанлък. Изложбата е посветен на 120 години от рождението на големия майстор на изобразителното изкуство, чийто корени са дълбоко свързани с Казанлък. Експозицията съдържа творби на маестрото от фондовете на Художествена галерия - Казанлък, Софийска градска художествена галерия и Художествена галерия - Стара Загора.

Признат за един от най-големите майстори на съвременната българска живопис, Дечко Узунов е роден в Казанлък. Първо е ученик на Чудомир, а точно преди 100 години, през 1919-а, е приет за студент в Държавното художествено индустриално училище (днес Национална художествена академия) в класа на проф. Петко Клисуров. Когато общият курс на подготовка завършва през 1922 г., Узунов и състудентът му Иван Пенков заминават за Мюнхен на специализация при проф. Карл фон Маар. Под негово влияние двамата млади художници се запознават с творчеството на майстори като Рембранд ван Рейн, Диего Веласкес, Тициан, Петер Паул Рубенс, Макс Либерман, Франц фон Щук. По същото време в Мюнхен специализират и живеят и други млади български творци като Елисавета Багряна, Фани Мутафова, Николай Лилиев, Константин Щъркелов, Симеон Радев, Светослав Минков и други, които формират приятелското обкръжение на Узунов, а също и стават модели за портретите му.

След завръщането си в България завършва образованието си в Художествената академия през 1924 г., в класа на проф. Стефан Иванов, като му преподават и други майстори на четката – Цено Тодоров, Иван Ангелов, Никола Маринов. От 1926 г. работи като щатен художник в Министерство на просветата до 1932 г., когато започва да преподава живопис в Художествената академия. Извънреден професор е от 1937 г., а редовен – от 1942 до 1963 г. Сред учениците му са художниците Георги Баев, Калина Тасева, Лика Янко, Светлин Русев, Георги Божков.

Участва в почти всички общи художествени изложби на дружеството „Родно изкуство“ в България и в чужбина. Прави шест самостоятелни изложби в София и по една в Казанлък и Сливен, както и самостоятелни изложби в Белград, Букурещ, Будапеща, Москва, Париж, Базел, Мюнхен, Кувейт, Пекин.

Художественото наследство, оставено от Дечко Узунов, е изключително разнообразно откъм теми, жанрове и видове изобразително изкуство – както изящни, така и приложни. Твори живопис, графика, илюстрация и оформление на книгата, сценография, декоративна монументална живопис. Работи в жанровете портрет, голо тяло, пейзаж, натюрморт, фигурална композиция с исторически, библейски, митологични и съвременни сюжети.

Рисува стенописи в казанлъшката църква „Свети Йоан Предтеча“, в карловския Дом на културата, в Старозагорската опера, в Народната опера, Народния театър, НДК и Съдебната палата в София. На своите съграждани дарява огромно пано във фоайето на хотел „Казанлък”, което, за съжаление, към момента е закрито.

Илюстрира множество книги, създава декорите и костюмите за някои театрални и балетни постановки в Народния театър.

Като знак на почит към акад. Дечко Узунов Художествената гимназия в родния му град е носи неговото име.


Изложбата, посветена на 120 години от рождението на големия български творец, ще остане за разглеждане в Художествена галерия -Казанлък до 24 март 2019 година.

В негова памет всяка година се провежда Национален конкурс за рисунки „Наследници на Дечко Узунов“, който се организира от Националното училище за пластични изкуства и дизайн в Казанлък. Наградите на отличените малки художници ще бъдат връчени на 22 февруари от 11 часа в актовата зала на училището.