На 4 юли 1916 г., в разгара на Първата световна война със заповед на Главнокомандващия Действащата армия генерал-майор Никола Жеков по предложение на генерал-лейтенант Православ Тенев се поставя фактическо начало на Общия народен военен музей.
Едно начало, чакано повече от четвърт век, защото идеите за него са връстници на Сръбско-българската война – 1886 година. Начало на дългия и нелек път на изграждане на собствен облик, стил и изразност, на отстояване на духовни пространства, на обществено присъствие и признание. Начало на общност и единение между Българската армия и нейния музей, белязан с отговорност към бъдещите поколения.
Днес Националния Военноисторически музей е семейство от четири обекта – музеят в София, Военноморският музей и Парк-музеят на бойната дружба – 1444 г., във Варна и Музеят на авиацията, разположен до летището край (Крумово) Пловдив. Всеки от тях носи своя идентичност, но всички заедно изпълняват с отговорност завета на създателите – да съхраняват най-светлите страници от нашата военна история.
На 30 юни (четвъртък) от 17.30 часа в Националния военноисторически музей на ул. „Черковна“ 92 в София бе открита изложбата „Познатият непознат“, по повод рождения ден на институцията. Тя представя една неизвестна и много любопитна част от неговия милионен фонд – колекцията с ценни бижута, повечето от които се показват пред публика за първи път.
Сред любопитните експонати са игли за ревер, копчета за ръкавели и яки, часовници, пръстени, табакери, отличия и яйца „Фаберже“. Изящно обработени от благородни метали и скъпоценни камъни като платина, злато, сребро, диаманти, рубини и сапфири, те носят белега на универсални стойности и елегантност, надживяла времето.
В изложбата са представени произведения на ювелирното изкуство на над 25 от най-изтъкнатите европейски ателиета от края на XIX и началото на XX в. като Ludwig Wrana и Ernst Paltscho (Австро-Унгария), Peter Rath и Willy Ganssen Coburg (Германия), Bvlgari и Settepassi (Италия), Faberge и Bolin (Русия), Cartier и Hermes (Франция) и др. В изложбата ще бъдат представени и ювелирно изработени часовници на известни швейцарски, немски и френски марки. Любопитен факт е, че някои от бижутерските фирми произвеждат и български отличия. Част от изложбата ще бъдат звездите на най-високото отличие на Княжество България „Св. Александър“, изработени от C.F. Rothe и G.A. Sheid (Австрия), и Kretly (Франция).

Изложбата може да бъде видяна до края на месеца.