Редник Мария Котовска от 61-ва Стрямска механизирана бригада спечели три медала на държавното военно първенство по плуване, което се проведе във Варна от 3 до 5 октомври. Това е поредната победа на известната плувкиня от 61-ва бригада, в структурата на която са и военните формирования в Казанлък. В това състезание Мария стана шампион на 100 м свободен стил и се класира на 2-ро и 3-то място в дисциплините 100 м гръб и 50 м свободен стил.

Водолазката, Акулата, Амфибията – така я наричат колегите от 61-ва Стрямска бригада. Тя е единствената жена водолаз в Сухопътни войски на Българската армия.
Като военнослужещ в бригадата Мария е обучена да открива мини, заложени от врага в устоите на мостове и в язовирни стени, и да ги обезврежда. В екипа, в който участва, са обучени да вадят от морското дъно потопена военна техника, а след като я открият и обезопасят, да я привържат към специални балони и с помощна на тежка техника я извадят на брега, разказва за нея в. "Марица".

Мария Котовска е от с. Баня, научила се да плува в спортния минерален басейн, в близост до дома й. В пети клас като една от надеждите във водния спорт вече е в спортното училище в Стара Загора. И още преди да го завърши, я включват в националния отбор по плуване и става републикански шампион в дисциплините 100 и 200 метра гръб.

През годините печели множество трофеи, като последните ѝ са от първенство за ветерани в Сандански, където тя се състезава в дисциплините „гръб“, „бътерфлай“ и щафета „микс“.
Тимът на стремци в първенството бе в състав капитан Тодор Тодоров от Втори механизиран батальон, старшина Димитър Гичев, редник Теодор Юруков и редник Иван Иван от Първи механизиран батальон, младши сержант Теодора Николова от щабен батальон и редник Мария Котовска от батальона за логистично осигуряване на 61 механизирана бригада.