Сръчните бузовградски жени изпратиха Голям Сечко и посрещнаха по-малкия му брат с настроение и с огромно желание да отбележат българската традиция – изработването на мартеници. Макар и да има цял месец до идването на Баба Марта, жените от китното казанлъшко село, организирани от клуб „Армаганка” към местното читалище „Любен Каравелов – 1921”, се събраха в библиотеката, за да се научат как се плъсти с истинска вълна и как разноцветните пухкави снопчета се превръщат в чудно красиви цветя, украсени с червено-белия конец на Марта. Лектор на ателието бе майсторката на мартеници, жизнерадостната Нефизе Куюмджиева, която е родом от Бузовград и с огромно удоволствие сподели с начинаещите дългогодишния си опит в този уникален български занаят. Тя разказа легендата за мартеницата и сподели, че „вълната – това е топлата глина”, от която могат да се изваят ефектни бижута, шалове, шапки, одеяла. Прекрасни изделия, изработени от ръцете и с фантазията на българските жени.

Бузовградчанки на различна възраст, майки със своите дъщери, дори кметът на селото Мая Берова, се включиха в ателието на Нефизе, за организацията на което заслуга има секретарят на читалището Полина Стойнова. Близо час и половина всички се забавляваха, научавайки тънкостите на този стар занаят, разменяха си усмивки, консултираха се с лекторката, допитваха се кое как да направят, плъстяха с хъс върху дунапренените подложки, докато накрая всяка една отнесе със себе си по едно красиво, собственоръчно изработено цвете, с което да се закичи на Първи март. Инициативата бе благотворителна от страна на Нефизе, която от сърце се радваше да сподели уменията си с тези ентусиазирани жени. А дългогодишният етнограф в Исторически музей „Искра” Катя Терзиева добави още сладост към вечерта на всички, черпейки с хубави шоколадови бонбони. За здраве и берекет! И с обещанието за още такива задушевни срещи. Още повече, че след усвояването на сухото плъстене, идва ред и на уроците за мокро плъстене.

А както обикновено завършват приказките, авторката на този текст също беше там, също плъсти и се мори да укроти мериносовата вълна, докато изработи своето първомартенско цвете!