Сега е моментът да се почива в Турция. Цените, които там се предлагат за почивка са без аналог, няма такива цени. Това показа проверка на сайта zakazanlak.bg собственичката на голяма туроператорска агенция, с офиси в страната. По думите й, едноседмична почивка в Анталия, в 5 звезден хотел, 7 нощувки, за трима, ол инклузив и самолетни билети излиза 1000 лева.
Според Валентина Пейчинова, в момента Турция е трудна дестинация, но в същото време там се предлагат най- изгодните като цени почивки, а лукcът, който тамошните хотели дават са несъпоставим с категорите на същите хотели в останалите страни- като цени и възможности.

Лято 2016 година е трудно за прогнозиране като поведение на българските и по –специално казанлъшките туристи и почиващи, е тезата на продавачите на почивки и екскурзии в страната и чужбина. По традиция казанлъчани си имат "свои" традиционни морски дестинации, за които вече са направили капаро или заявка. Други са на принципа: "волна програма, в 12 без 5", трети- имат вече запазени смени на морските ведомствени станции, като хитът пак е тази в Несебър на "Арсенал", за която повечето почиващи вече са предплатили с отстъпка. Двама души с дете за седмица там на море,със спане и храна, с ранно плащане, излиза от порядъка на 250-300 лева.От агенция „Воаяж“ са категорични, че това лято са хит и еднодневните екскурзии до Македония, Румъния, Гърция, за които се записват хора от различни възрасти и прослойки. Всеки, който иска да зареди батериите и да смени въздуха, може да избере такава дестинации. Цените са по джоба на много хора: подобна еднодневна екскурзия с няколко часа за плаж или шопинг излиза от 28-30 до 45 лева, най- скъпата.
Друга лятна дестинация за нашенеца е Испания, където по традиция от години той предпочита да почива. Продават се пакетни цени, за по 7 нощувки, в хотели 2 и 3 звезди. Цените обикновено са двойни или тройни в сравнение с тези за Турция. Сред най- предпочитаните испански курорти са Бенидорм, Коста Брава, както и космополитната Барселона.
Хърватия и Черна гора са също сред предпочитаните летни дестинации за море, с уговорката че за там трябват поне 3 пъти повече пари, отколкото за по- близки дестинации, както и че цените за нощувки в хотел 2 звезди се равняват на цени за 5 звезди в Турция.
Средно на човек за 7 дни в Черна гора или Хърватия, със самолетен билет почивката излиза 700-750 лева.
Сред новите, но все още неразработени добре, но радващи се на интерес и любопитство от страна на туристите, е курортната дестинация в Дуръс- Албания.
Място е за търсещи силни усещания и пътешественици, с афинитет към новото и непознатото.Почивката в Гърция остава като златната среда за много българи, за които несигурността в Турция и сравнително високите цени за западноевропейските традиционни курорти са непосилни.
Да почиваш в България продължава да си остава също практически лукс за повечето хора, в сравнение с предложенията и цените навън, категорични са от туроператорските агенции, предлагащи почивки в страната и чужбина.

Въпреки това за много българи почивката на ведомствена станция или на квартира по Българското Черноморие си остава единствен вариант за лятото. По правило обаче печелят тези, които са предплатили ранни записвания още през зимата. Така цената може да падне с близо 40% от реалната цена към момента.