Най-дългогодишната семейна двойка в град Шипка, избрана ден след празника на влюбените, са Христо и Надка Тончеви. За 7-а година китното балканско градче избира семейство с най-дългогодишен съвместен живот. Организацията е на Кметство Шипка, което прави специална анкета сред семействата. За 2019 година са номинирани 4 двойки, сключили граждански брак преди 60 години. Своеобразното първенство спечелиха Христо и Надка Тончеви, които през април тази година ще празнуват диамантена сватба.

Тяхната любов започва през 1950 година по време на репетиция на пиеса на сцената на достолепната сграда на читалище "Светлина". Тогава там кипял бурен културен живот, спомня си днес възрастната двойка... Надка е едва на 15 години, а Христо - на 16. По време на младежките забави прехвърчат първите любовни искри. Следва кратка раздяла. Христо заминава да учи във военно училище. Надка започва работа като счетоводител, после той отива военнослужещ в Граф Игнатиево. Връзката продължава с романтични писма.

И така до 1959 година, когато изненадват родителите си с решението, че ще се женят. Изненадата не минала много гладко от страна на Надкиния баща, но все пак приел твърдото намерение на дъщеря си. Надка хваща влака за Пловдив само с една чантичка в ръка, а на гарата с вълнение я чака Христо. Сключват граждански брак със свидетели и приятели. Раждат им се две прекрасни момчета Христо и Людмил, които възпитават в честност и трудолюбие. Следват тежки години, трудности, несгоди. Като всяка съпруга на военен, Надка се грижи за децата сама, тревожи се, когато Христо е на учения. А той гради успешна военна кариера, стига до чин подполковник към Военновъздушните сили.

Тайната на дълголетния и хармоничен съвместен живот на Христо и Надка Тончева е любов, взаимно уважение, споделяне на общи интереси и занимания, компромиси от двете страни, гледане в една посока, както и любовта към изуството и красивите неща в живота. Фамилията, която създават, е голяма, задружна. Всеотдайността на възрастните един към друг е пословична, предават я и на младите - внуци и правнуци.

Всички двойки, които участваха в тазгодишната среща, получиха подаръци, изработени собственоръчно от синовете им Христо и Людмил. И двамата живеят в Пловдив, но не пропускат и седмица да навестят своите родители в Шипка и да им засвидетелстват своята обич и уважение.

Идеята за избор на най-възрастна двойка на Шипка е на настоящия кмет на града Василка Панайотова. От 2000 година тя има привилегията да изпълнява един от най-радостните и запомнящи се ритуали в живота на двама души - сключването на граждански брак. "За мен това това е невероятна емоция, аз виждам очите на тези хора, пламъка в тях, прехвърлям дори в бъдещето им, усещам дали са един за друг...", споделя тя. Затова решила да събира двойки с дългогодишен съвместен живот, за да споделят с младите своята Тайна за хармоничен брак. Защото доброто и сплотено семейство е една от християнските ценности, която трябва да се съхранява и да се предава на младите поколения, убедена е Василка Панайотова.