Ивелина Димитрова организира международните изложения на фирмата, пази спомен от среща с Папа Бенедикт XVI

Ако за някого важи максимата, че с „Арсенал” са неразделни, независимо от времето, разстоянието, от географските ширини и климатичните особености, то със сигурност това е Ивелина Димитрова. Красива млада жена от „Арсенал”. Една от юбилейните отличници на най-голямото машиностроително предприятие в България, което преди дни отпразнува 140 години от своето създаване и 94 години от установяването си в Казанлък. В почетната редица на 51 отличници на „Арсенал” Ивелина е в челото, защото за своите 31 години тя показа, че младостта е онази невероятна енергия и сила, която движи нещата напред.

Ивелина Веселинова Димитрова работи като маркетинг организатор в „Арсенал 2000” от юни 2015 година. Занимава се основно с организация на изложенията, с които „Арсенал” се представя по света. Това е една изключително отговорна задача по ред причини – изложенията са над 20 на година, всички са на много високо професионално и техническо ниво, организират се на различни континенти и изискванията за всяко едно място са различни и специфични. Световните изложения като Eurosatory във Франция, Defexpo в Индия, DSA - Малайзия, ADAS- Филипини, Indo Defence - Индонезия, Еdex Defence - Египет, Hemus - България, са достатъчно престижни, за да си позволи човекът, отговарящ във фирмата за тях, и най-малкото отклонение дори в окомплектоването на рекламни материали. Да не говорим за изделията, които трябва да се неколкократно проверени и в перфектно състояние, за изискванията при преминаването им през държавни граници и митнически проверки, самото подреждане на щанда, което трябва да е безупречно, защото от всичко това клиентите и бизнес партньорите правят своята оценка за фирмата. Да, името „Арсенал” отдавна говори само за себе си и предизвиква респект в световен мащаб, но именно този респект изисква безупречност в работата на хората, които се грижат за представянето на фирмата навън. И се оказва, че Ивелина Димитрова е специалистът за тази позиция. Прецизна, изпипваща всичко до най-дребния детайл, отговорна и силно ангажирана в своята работа, владееща английски, гръцки и немски език, тя е винаги в точното време на точното място.

И няма как да е иначе. CV й е достатъчно красноречиво доказателство за нейните възможности и потенциала, който предстои да разгърне. Завършила е Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I” в Ловеч и има специализация по английски език. Любопитна подробност е, че Английската гимназия в Ловеч се слави като една от най-добрите езикови гимназии в България и именно там е сниман култовия филм „Вчера” за абитуриентите по времето на социализма в България. Кандидатства в няколко чуждестранни висши учебни заведения, но избира да учи там, откъдето първо получава потвърждение. Това е Колежът по туризъм и хотелиерски мениджмънт в Никозия, Кипър. Завършва го с отличие, като по време на следването си получава и престижна награда за най-добър проект, който разработва заедно с двама свои колеги състуденти от Украйна и Пакистан.

Заедно с този колеж Ивелина завършва и втора бакалавърска степен към Американската асоциация AH&LA, която издава 12 самостоятелни сертификата. Те й осигуряват защита на Диплома по хотелиерски мениджмънт, която е призната в цял свят като най-високата компетенция в индустрията. Три от тези 12 сертификата нашето момиче взема „с почести”, което е специално отличие при показани много високи резултати.

Междувременно Ивелина Димитрова, Велчева по баща, трупа международен опит. По време на следването си в Кипър непрекъснато работи в реномирани туристически комплекси, като най-дълго време стажува в „Холидей ин”. Работила е за полинезийски ресторант, за кубински бар, била е организатор на кетърниг. Но ще помни за цял живот участието си в организацията на срещата на високо ниво на Папа Бенедикт XVI с президента на Кипър Димитрис Христофиас в началото на юни 2010 година на средиземноморския остров, който политиците определят като "кръстопът на цивилизации и религии".

И най-важното нещо в живота й става в Кипър. Именно тук се запознава със своя бъдещ съпруг Димитър, студент в същия колеж. Двамата създават семейство и през 2012 година се ражда прекрасната им дъщеричка – малката и талантлива художничка Християна. Въпреки че са подредили живота си на острова, Ивелина и Димитър мечтаят да се завърнат в България. През 2013 година напускат Кипър и се установяват в родния град на Димитър – Казанлък. С малко дете на ръце Ивелина продължава академичното си образование. Записва и завършва магистратура в Нов български университет, специалност „Бизнес администрация” с насока „Финансов мениджмънт”. Една година работи в други фирми в града на розите, но точно при дипломирането си като магистър вече е кадър на „Арсенал 2000”.


Ивелина и Димитър Димитрови обичат да пътуват. Макар и работили в луксозни туристически комплекси, те не са привлечени от многозвездни хотели, а от автентични български селища и исторически забележителности. От малка водят Християна по изпълнените с история и традиции места като Жеравна, Боженци, Априлци, Шипка, Етъра, Царевец - там, където са корените ни и славното ни минало. Събират старинни предмети от българския бит и ги подреждат вкъщи. Димитър е член на родолюбивото Национално дружество „Традиция”. Щастливи са заедно, със своите патриотични занимания, със своята работа, в която се раздават, в своята България.

А Ивелина, която е с „Арсенал” всеки ден и навсякъде по земното кълбо, където има специализирани изложения, за три години е успяла да спечели доверието на фирменото ръководство със своя труд, със силната си ангажираност и професионализъм в работата. Затова тя е една от най-младите отличници на завода в юбилейното издание на Алеята на славата. През 2018-а, когато „Арсенал” празнува достолепната 140-та годишнина от своето начало и отбелязва настоящото си успешно си развитие.