Половин век ансамбъл „Искра” носи славата на българската народна музика

„Полегнала е Тудора” изправя на крака президента на ЦИОФ на фестивала в Хаен, Испания. Изпълняват я на три гласа сестри Диневи и Цветелина Башкехайова. На фестивала в испанския град триото, водено от художествения ръководител на Ансамбъла за народни песни и танци „Искра” Цветан Цочев, е аплодирано от жури и публика.

В Китай, в провинция Гуанджоу, ансамбълът прави по три концерта всеки ден в продължение на 6 месеца. Невероятно преживяване и невероятна издръжливост на танцьори, певци и оркестранти.

И това са само част от хилядите вълнуващи моменти в богатата биография на Ансамбъла за народни песни и танци „Искра” към НЧ „Искра – 1860”, през който са преминали стотици, ако не и хиляди казанлъчани, водени от любовта към българския фолклор.

През 1959 година в читалище „Искра” се създават първите състави за народна музика, разказва историята за зараждането на ансамбъла Цветан Цочев, главен художествен ръководител и хореограф на АНПТ „Искра”. Най-напред е сформирана певческата група под ръководстовото на известната народна певица – казанлъчанката Станка Чакърова. По-късно Димитър Гайдаров основава оркестър за народна музика и поканва хореографа Петър Сомлев. След него работи Димитър Кабаиванов, но всеки състав развива самостоятелно своята дейност и до сформирането на ансамбъл не се стига.

Началото на ансамбъла поставя хореографката Магда Саблева, която работи в тогавашния Пионерски дом в Казанлък. Тя обединява различните формации – за народно пеене, народни танци и оркестър. Ансамбълът преминава към читалището през 1966 година - рождена за ансамбъл „Искра”.
Днес Ансамбълът за народни песни и танци „Искра” наброява 140 души на възраст от 6 до 36 години плюс ветераните танцьори, като всички са разпределени в 7 формации. Това са Школите за народни танци, Детският танцов състав, Средношколският танцов състав, в който влизат ученици от 5 до 8 клас, Представителният състав от 70 души танцьори, певци и оркестър – ученици от горните класове и работещи, Оркестър за народна музика, Народен хор, Клуб за народни хора „Фолклор”. Всеки от стотиците спектакли на ансамбъла е красива хармония от багри, музика, танци, песни и изпълнителско майсторство. Концертните програми по един неповторим начин разкриват огромното богатство на България от всички етнографски области. Заедно с автентичния фолклор ансамбълът предлага съвременни интерпретации на обичани български песни и интересни танцови изпълнения.


Ансамбълът за народни песни и танци „Искра” е участвал в редица международни и национални фолклорни фестивали в страната и чужбина, изнасял е концерти в почти цяла Европа и в Азия. Ансамбълът към читалище „Искра 1860” е единственият в община Казанлък, който е член на ЦИОФ и на всеки 4 години защитава правото си да бъде част от тази престижна международна фолклорна организация.


Настоящият главен художествен ръководител и хореограф на ансамбъла Цветан Цочев работи във формацията от 35 години. Завършил е хореографския институт в София и Нов български университет – специалност „Фолклористика”. Никога няма да забрави съвместната си работа с Коста Костов - ръководител на народния оркестър, Тошко Тодоров – хореограф, с консултантите Апостол Апостолов – диригент на народния хор, с композитора и фолклориста Крум Георгиев, с хореографа Димитър Димитров, с Димитър Дойчинов и много други.

Днес е щастлив, че негови възпитаници продължават да се занимават с народна музика и продължават образованието си в музикални академии. Щастлив е и с великолепния екип, който е до него – диригента на хора Соня Владева, Станимир Димитров – ръководител на оркестъра, Таня Георгиева - хореограф, Динко Дяков – репетитор, корепетиторите Алдин Ковачев и Мехмед Камберов.

След блестящия концерт по повод 50 години от създаването на ансамбъла, в момента върви усилена подготовка за нов спектакъл – поредното предизвикателство пред формацията, с което казанлъчани и почитателите на българската народна музика по света ще бъдат отново приятно изненадани.