Пет възпоминателни монети пуска БНБ през 2022 година Пет възпоменателни монети ще бъдат пуснати в обръщение от Българската народна банка през 2022 година. Програмата за отсичане на възпоменателни монети на централната банка е публикувана на сайта на БНБ. През януари колекционерите ще могат да закупят две възпоменателни монети, като тематиката ще бъде „Именити българи” и „Историческа”.
От 24 януари 2022 г. БНБ пуска в продажба медна възпоменателна монета „100 години от рождението на Стоянка Мутафова“, с номинална стойност 2 лева. Цената й на дребно е 30 лева с включен ДДС. Монетата ще се продава в БНБ на следните адреси: пл. „Княз Александър I“ №1 и в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ №10. На 17 януари на касите на БНБ ще бъде пусната и сребърна монета „150 години от рождението на Гоце Делчев”, чийто номинал ще бъде 10 лева. Продажната цена на дребно е 108 лева с включен ДДС.
През месец юни централната банка ще пусне в обръщение златна монета - „Паисий Хилендарски – два златни лева”, с номиналът ще бъде именно 2 лева. През септември и декември на бял свят ще се появят още две възпоменателни монети, като тематиката ще бъде „Екология” и „Историческа”. Първо през септември БНБ ще предложи сребърна монета на име „Природно разнообразие в Република България” с номинал 10 лева. В последния месец на годината колекционерите ще могат да закупят монетата „Цар Калоян”, чийто номинал ще бъде в размер на 10 лева. Паричката ще бъде сребърна с нанесено частично позлатяване.