От величието на царя до таланта на Мария

За величествената бронзова глава на могъщия тракийски цар Севт III се заговори като за изключително произведение на изкуството още от самото й откриване през 2004 година в могилата „Голяма Косматка” между Казанлък и Шипка. Торсът не бе намерен, но археолози твърдят, че статуята е била по-висока от човешки ръст. Това, което обаче остава в световните исторически и културни хроники, е фината и детайлна изработка на главата и особено магнетичните очи. Изработени от алабастър, от стъклена паста в четири различни цвята, те сякаш пронизват хилядолетията, за да покажат не само величието на царя, но и виртуозността на древните майстори.

Неслучайно бронзовата глава на Севт III бе в центъра на изложбата в "Лувъра", после „отлетя” за музея на Пол Гети. Неслучайно тя бе поставена като акцент и на откритата в първия ден от тракийските празници тази година изложба „Долината на тракийските царе”. И за наша радост и гордост, автор на творбата, показваща образа на владетеля на Одриското царство с цялата му величественост, е нашата Мария. Мария Пискова от „Арсенал”. Момичето, което познаваме като графичен дизайнер в отдел „Маркетинг“ на „Арсенал 2000“, което свързваме с всички рекламни материали на фирмата, със странирането и оформлението на вестник „Трибуна Арсенал”. Момичето, което някои познават като пътешественик, други – като запален ветроходец. С тази изложба, на която тя бе основният двигател, Мария Пискова се показа в светлината, в която винаги е блестяла, но до този момент почти само в себе си. Човекът на изящното изкуство. И по един невероятен начин талантът на Мария блесна чрез царското величие на Севт III. Приемайки предизвикателството да изобрази най-великия владетел на одрисите, тя използва смесена техника и постига внушението за мистериозност, аристократизъм и воинска суровост, което впечатлява и респектира. „Главата на Севт III” бе и първата откупка на изложбата „Долината на тракийските царе” в 13-ото издание на празниците в Казанлък. Определено внимание заслужават и другите две платна на авторката – златният венец и наколенниците с изобразени изящни женски глави.

В залата на Културно-информационния център на ул. „Искра” 4 са подредени творби на още шестима художници, също възпитаници на Художествената гимназия „Акад. Дечко Узунов” в Казанлък, която тази година навърша половин век от създаването си. Това са Мариела Попова, Дилян Бакалски, Нено Бакалски, Милен Иванов, Димо Димов и Елеонора Атанасова. Различен почерк, различен стил, различни жанрове в изобразителното изкуство, обединени не само от темата за древната тракийска цивилизация, но и от безспорния талант на младото поколение български творци. Казанлъчани и гостите на града, дошли за Празниците в Долината на тракийските царе, не бива да пропускат тази изложба, която не само ще ги зареди с красиви емоции, но и ще им даде надежда за бъдещето на българското изкуство.