На 99 списание "Кула" събира автори и читатели

В четвъртък, 16 юни, в Музея на розата сп. "Кула" събира автори и читатели. Идеята е на редакционния екип на списанието със съдействието на Общинска библиотека "Искра".

Едно от малкото оцелели списания за литература и изкуство е казанлъшкото „Кула“, основано през 1923 година. В него се публикува поезия и проза, краеведски материали, отзиви за книги, критика. Авторите са както утвърдени имена, така и такива, които тепърва прохождат на литературното поприще.

Преди близо век с интелектуалното усилие на тогавашния творческия елит на Казанлък излиза първата книжка на списание Кула. Свои текстове публикуват Гео Милев, Антон Страшимиров, Петко Стайнов, Иван Мирчев. Корицата му е дело на модерниста Иван Мирчев. Формира се и казанлъшки литературен кръг "Кула".

През 1923 година излизат броеве от април до септември. През 1981 година един поет от Казанлък - Христо Славейков, се опитва да го издаде като списание, което не е разрешено от властта. Издава един брой с няколко екземпляра на пишеща машина под индиго. Още преди да започне да го разпространява, е арестуван от Държавна сигурност. Когато идва демокрацията, още в края на 1989, началото на 1990 година същият Христо Славейков събира пишещи, които да го възстановят отново. Така списанието излиза от 1990 г. Това разказва поетът Румен Денев, който е главен редактор на сп. "Кула" от 2017 г.