Ученикът на Випуск 2015 година на най- голямото средно общо образователно училище в Казанлък "Екзарх Антим Първи" в Казанлък Тихомир Турлаков от есента е студент внай- стария германски университет - „Рупрехт-Карлс“ в град Хайделберг.

Там 19 годишното момче ще учи право. Резултатът на Тихомир е логичен, след като получава пълен отличен на държавния зрелостен изпит по немски тази година. Освен езикът на Шилер, Тихомир прекрасно владее и английски език, категорични са от училищната управа.

"Екзарх Антим първи" е училището, в което Тихомир учи 12 години, от 1 до 12 клас. Пълен отличник е през целия гимназиален курс на обучението си. Работил е по национални и международни проекти по програма Twinning.

На 7-ми май тази година казанлъчанинът бе член на отбора- победител, спечелил състезанието Евроскола и влезе в ролята на евродепутат в Страсбург, където от трибуната на Европарламента с Яница Христова от същото училище, представиха България.

Програмата "Евроскола" има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се "включат" чрез симулирани заседания в работата му и дори да "гласуват" неговите резолюции.


Хайделбергският университет е сред топ 10 на университетите с правни дисциплини в Европа, дал е на света 8 носители на Нобелови награди. Сред тях са физикът Филип Ленард, биохимикът Албрехт Косел, биохимикът Ото Майерход, химикът Рихард Кун, физикът Валтер Воте, физикът Ханс Йенсен, химикът Георг Витиг, медикът Берт Закман, който понастоящем работи в Университета.

Тихомир е поредният талантлив млад казанлъчанин, който ще носи славата на града зад граница.

Само преди броени дни стана известно, че 20 годишната Сибел Зейнелова от Казанлък е сред 25-те най- талантливи млади музиканти в света, приети тази година в бакалавърските програми на едно от най- престижните висши музикални училища Mannes Gollege The New School for Music в Ню Йорк.

Тя е и сред малцината, получили и специална стипендия за обучението си през следващите 4 години, покриваща 60% от годишната й такса за обучение, която е в размер на 44 хиляди долара.