Лейди Елен носи короната на Царица Роза

Огнената дама на българската магия Лейди Елен е една от 49-те Царици Роза на Казанлък в 50-годишната история на конкурса за младост и красота. Елка Мишонова. Тя е абитуриентка в Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков“, когато е избрана за най-красивата девойка в града на розите. Родена е в Павел баня, обича математиката и затова избира да учи в Математическата гимназия в Казанлък.


Елка Мишонова вдига националното знаме по време на Празника на розата. Зад сцената се вижда сградата на някогашния Казанлъшки съд. Днес на това място е хотел „Казанлък“

Носи короната на Царица Роза с достолепие и вродена артистичност, които чертаят пътя й към сцената. Лейди Елен е ученичка на световноизвестния маг Мистър Мици, работила е с маг Астор. Сега има собствено шоу „Магьосници от новия век - шоуто на лейди Елен“ и група, в която работят Мис Руми, Мистър Артър, както и известни илюзионисти, които кани за своите спектакли, с които радва малки и големи. И носи своите послания за доброта и човечност.


Срещам Елка Мишонова в Казанлък, където децата нетърпеливо очакват нейното магическо шоу. В града, който я коронова за Царица, тя все по-рядко се завръща, защото хората, с които е живяла тук, вече са в по-добрия свят. И между подреждането на реквизита за фокусите, между снимките за спомен с нейните малки и невероятно въодушевени почитатели от Казанлък, огнената Лейди Елен разказва накратко за пътя си от Долината на розите и математиката до световните сцени с маговете Мици и Астор.


- Как стана така, че една Царица Роза „забърква“ магия за децата?

- Аз съм артистка. Работех в театъра, но сега се занимавам само с магично изкуство. Моите интереси са насочени и към психология, парапсихология, езотерика, към всичко, свързано с магическите являния. Обичам математиката, а Айнщайн ми е любим, не само защото е гениален учен, а защото е един от най-големите философи, живели на Земята. Той е моят идол, аз също се занимавам с философия. Започнах да изучавам един друг голям философ – Петър Дънов, който самият Айнщайн почита и казва за него: „Целият свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред един-единствен човек на тази земя и това е учителят Петър Дънов от България“.

- Всъщност, математиката Ви отведе ... на сцената?

- Така се оказа. След Математическата гимназия започнах да работя в театри, след това бях конферанс, 8 години бях на щат към Концертна дирекция като водещ на концертите на известни български и световни групи, на певци и музиканти, работила съм дълги години с Лили Иванова, с Минчо Минчев и други изпълнители като водещ на техните концерти. След това отидох в Пловдив, където работих и във вариете, и в театъра. Спечелих конкурс в Пловдивската телевизия на мястото на Нери Терзиева, която отиваше в Националната телевизия, и точно тогава Астор ми предложи договор за работа в Кипър. Трябваше да избера или да тръгна заедно с Астор, или да остана в телевизията. Беше социалистическо време и аз избрах да отида в чужбина. Всъщност, в Кипър не работихме, оттам в консулството изискаха виза за Италия. Озовах се в Италия и бях една от първите българки, които започнаха работа там след делото „Антонов“ /бел. ред. - През 1982 година българинът Сергей Антонов е арестуван по обвинение в съучастничество в атентата срещу Папа Йоан Павел II/. В Италия останах доста дълго време.

- А как и кога ви омагьоса магичното изкуство?

- С магично изкуство се занимавам от 20-годишна. Всъщност, на самия Празник на розата Астор имаше участие. Видя ме, много ме хареса и ме покани. Но не започнах с него. Моят учител в магичното изкуство е Мистър Мици. Той беше световноизвестен маг, а неговата съпруга беше приятелка на Людмила Живкова. Те бяха единствените частници в България и единствените, които 10 години бяха работили в Америка, по времето на комунистическия режим у нас. Мистър Мици ме видя и също ме хареса. Той ме направи голям илюзонист. Светъл път на душата му! И по-късно стана така, че когато съпругата на Астор трябваше да замине за Франция, нямаше кой да работи с него и ме покани като илюзионист.

- Имате ли любим магически номер?

- Зад всеки фокус слагам послание – например, правя „Райски градини“, за да върви по цветя и рози на всички ни. А любимият ми фокус е да бъдем Човеци. Това е моето послание със всяко нещо. Дори прогонвам злоба, омраза, агресия, лошотия, завист... Идва Раят на Земята, нека да бъдем добри. Апелирам към всички деца да бъдат преди всичко човеци с главно „Ч“, това са децата на Новото време, магьосниците на Новия век, това са най-добрите деца на планетата Земя, деца, които обичат родители, учители, птици, цветя, животни, природа, всичко... Тази е магията, която се стремя да постигна за всички. Трудно достижимо, но не е невъзможно... В момента виждате какъв е светът, няма никаква толерантност към нищо...


- Ако имате силата, какво бихте направила...

- Това бих направила - да бъдем човеци с главно „Ч“... Стига толкова его, стига толкова меркантилност, да, хубави са парите, хубаво е да си личност, но колкото си по-велик, толкова си по-скромен... Имам много приятели, известни личности, които са много добри, светли хора.

- Някой наследи ли Вашия талант?

- Имам дъщеря, Мис Алиса – Илиана Мишонова, която се занимава с магично изкуство. Тя има три престижни награди – Мис Магия на България, Мис Магия на Италия и Мис Магия на Балканските страни. Но отдавна работи в чужбина заедно със съпруга си.

- Щастлив човек ли сте?

- Да, много...

Черно-белите снимки са от личния архив на Елка Мишонова и любезно са предоставени на сайта zakazanlak.bg от Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства