А да препотвърдиш любовта си към другарчето след 50 годишен общ път се иска не само смелост а и съхранено доверие, и любов.
В това са категорични близо 90-те брачни двойки на Казанлък, сключили брак преди 50 години през 1967 години в Казанлък, които уважиха поканата на кмета на Общината Галина Стоянова и събраха кураж да повторят брачната си клетва на своята златна сватба.
Инициативата за първата по рода си масова златна сватба в Казанлък също е на кмета на общината, радушно прегърната от домакините от ресторант „Казанлък“ и от отделите „Култура“ и „Радостни обреди“ на общинската администрация.

И на сватба като на сватба,: имаше „златни“ брачни чаши с бели пандели пита за разчупване и орисване за водеща роля в дома и семейството, златни брачни удостоверения, сватбена торта, сватбени подаръци, първи танц, първа целувка и много настроение.
И като за златна сватба нямаше: излишната суета и показност, за сметка на многото емоция и блясък в очите. И респектиращото държане за ръце.
„Хубаво е човек да си има другарче. Любовта дава криле за живот, за затова обичайте се все така, бъдете здрави, съхранявайте традицията и да се съберем на обща диамантена сватба“, пожела на златните младоженци кметът на Казанлък Галина Стоянова. Тя благодари за смелостта на оцелелите брачни двойки, подали си ръка и дали клетва в добри и лоши дни да са заедно, за усилията, които са влагали по време на своя трудов път, за развитието на Казанлък, затова че са отгледали свои деца, които днес създават Казанлък и страната ни.

Сред „златните“ младоженци имаше и рожденик- Слави Славов, както и младоженци от блока, връстник на „златните“ двойки: първият панелен блок, изграден в Казанлък, на улица „Вожели“ 4 също стана на половин век.
Близо 400 са били сключените гражански бракове през 1967 година в Казанлък, като най- много сватби е имало в месеците април и май. 129 от оцелилете брачни довйки, запазени до днес живеят в казанлък. Друга част от тогавашните двойки вече са останали по половинки, като 20-тина са тези, които времето назад е разделило.
Сред „златните “ младоженци, преповторили брачната си клетва имаше учители, дългогодишни работници в машиностроителните фирми на Казанлък, инженери, търговски работници, строители и други. Сред атрактивните младоженци с 50 годишен брачен стаж бяха арматуристът, поставил основите на хотел „Казанлък“ Стоян Гееоргиев и неговата съпруга Тонка, кранистката, вдигали панелите в цялото „Източно“.


Евъргрийни, стари шлагери и песни от 50-те 60-те и 70-те години на миналия век, златните песни на Лили Иванова и Емил Димитров, изпълнения на Надя Тончева и трупа от ансамбъл „Искра“ украсиха масовата златна сватба в Казанлък.

На тържеството не мина и без думи на благодарност по адрес на вдъхновители и организатори на церемонията, като младоженците от „златната“ възраст пожелаха дълго кметуване на настоящия казанлъшки кмет Галина Стоянова, която да ги събереи на „диамантената“ им сватба.