Преди 34 години в „Арсенал” се създава Вокална група за туристически песни „Работническо ехо”. Идеята за сформирането на групата е на Кръстьо Петков, който по това време е секретар на Туристическо дружество „Бузлуджа” към машиностроителното предприятие. Възникнала като заводски самодеен колектив, чиито членове споделят обичта си към природата и планинарската песен, формацията бързо се разраства.

Съставено от неуморни ентусиасти и запалени туристи, „Ехо” изгражда своя собствена музикална визия и се утвърждава като една от любимите групи в Казанлък. Заслуга за това има както първият художествен ръководител на състава Дечко Бакоев, така и всички певци, изпълнени с жизненост и енергия, които предават на публиката. Атмосферата в Казанлък няма да е същата, ако не звучат носещите оптимизъм и ведро настроение песни, изпълнявани от Вокална група „Ехо” на пролетните концерти и песенните празници.

От 1993 година „Работническо ехо” преминава към Туристическо дружество „Орлово гнездо” и се преименува на Група за туристически песни „Ехо”, а четири години по-късно се оформя като самодеен художествен колектив към Военния клуб в града.

И ако днес, 34 години след създаването си, „Ехо” продължава да оглася Казанлък с мелодичните и бодри планинарски песни, това се дължи в най-голяма степен на арсеналци. Не само защото групата е сформирана първоначално на територията на фирмата, но защото и досега повече от половината певци са настоящи и бивши работници и служители на „Арсенал” АД.

Мариан Ненков е началник-цех в Завод 3/140 на „Арсенал” АД. Той е председател на Вокална група „Ехо”, като вече трети мандат е избиран на този пост. В групата е от 20 години. „Ехо” е едно вълшебно съчетание от приятели, които обичат планините, пеят за тях, ходят на походи и правят всичко това с голямо благоговение и обич”, споделя ръководителят на вокалния състав. Освен планините, това е едно от малкото места, където можеш да вдъхнеш божествения аромат на приятелството и любовта, смята още ръководителят на групата.

Христо Карагяуров е конструктор в Завод 1/104 на „Арсенал”. Той пее от самото създаване на певческата формация. „В „Ехо” ценя общуването с приятели, удоволствието си от срещите с тях и от покоряването на планините”, споделя конструкторът с дълъг професионален и вокален стаж.

Мариан Ненков и Христо Карагяуров са запалени планинари. През 2016 година двамата извървяха трудния маршрут „Ком-Емине”, като гордо развяваха знамето на „Арсенал” по целия път.

Мария Тенева е работник в „Хромажна” в Завод 1/282. Пее в групата от 1986 година, почти от нейното основаване. „Пеенето е удоволствие, както и общуването с хора, които обичат планините”, споделя Мария.

Веселина Скордева, преводач от английски език, работи в Завод 0/410. От 18 години пее във вокалната група. За нея „Ехо” е повече от състав, „ то е зареждане с енергия, носи много нови срещи и приятелства, както и пътешествия до нови места.”

Димо Джуров е конструктор в Завод 5/305. Той е от самото начало в групата за туристически песни в „Арсенал”. Вече 34 години е неизменно и в завода, и в „Ехо”. „Това ми носи положителни преживявания. Много обичам планината”, споделя конструкторът доайен във вокалната формация.

Жана Желева, магазинер в Завод 3/140. Шеговито казва, че харесва група „Ехо” още от миналия век. „Вече 5 години пея с тях. Това са хора, които като мен обичат песента и планината. Когато сме заедно, животът е песен”, признава арсеналският кадър.

Валентин Узунов е художественият ръководител на „Ехо”. Той също е един от основателите на групата. Неговият ентусиазъм да пее и да популяризира хубавата българска планинарска песен не са секнали нито за миг. „От 34 години съм в група „Ехо”. Хобито ми е да свиря и да съм в планината”, казва той. Художественият ръководител споделя още, че за него това е свързано с много радост, много мечти, много тревоги и много болка. Чувствата му в двата полюса са продиктувани от пленително красивата ни природа и от факта, че хората все по-малко я оценяват и пазят.

Дечко Бакоев е бивш арсеналец, работил е в КАПП, в сферата на строителството. Той е първият художествен ръководител на вокалната формация, който й извоюва достойно място в културния живот на Казанлък. Въпреки че вече е пенсионер, Дечко Бакоев продължава да осмисля живота си с песента. В момента ръководи Вокална група „Севтополис” към НЧ „Искра – 1860”.

Василка Колева е машинен оператор по производство на експлозивни вещества в Завод 3/140. „Група „Ехо” за мен е семейство и скъпи приятели. Хобито ми е да пея и съм щастлива, че принадлежа към този състав. Сред природата човек се разтоварва и се зарежда с положителни емоции”, спонтанно споделя тя.

Йорданка Керестелиева е работила в счетоводството на Завод 3. Сега е пенсионерка. И тя е от онези невероятни ентусиасти, които от самото създаване на група „Ехо” до днес неизменно са част от нейния състав, не пропускат репетиции и концерти. „В живота ми на пенсионер група „Ехо” е онова, което ми дава стимул и ме зарежда с положителна енергия. Обичам ги всички”, признава бившата арсеналка.

Пенка Дързева също е свързана с „Арсенал. Работила е в отдел „Капитално строителство”. „Очаквам с нетърпение репетициите и изявите на групата. Участието ми в нея ме разтоварва от ежедневните грижи и ми носи много хубави емоции”, категорична е тя.

Валентина Узунова е бивш арсеналски кадър. Работила е като отчетник в Химическата лаборатория в Завод 3. Пее в група „Ехо” от 1990 година заедно със съпруга си Валентин Узунов. „Възможността да пея ме зарежда с положителна енергия, помага ми да възстановя вътрешния си мир след забързания делник. Концертите по сцените в цяла България ми позволяват да опозная страната ни и да я обикна още повече”, казва Валентина.

Николай Добрев е работил в „Арсенал” в Завод 3. Той е почитател на хубавата музика и не пропуска възможността да се включи в хорови формации в Казанлък, защото пеенето му носи истинска наслада. От няколко години е част от група „Ехо” и с огромно удоволствие участва във всички прояви на групата.

И така, от 20 души състав в момента, 13 са настоящи или бивши арсеналци. Така че, арсеналското „Ехо” продължава да звучи и да разнася красотата на българската планинарска песен не само в града, но из цяла България и зад нейните граници. В богата огърлица от участия влизат всички национални песенни празници – „Песните на България”, фестивали на туристическата песен в Стара Загора, Самоков, Пловдив, Горна Оряховица, Старопланинският събор „Балканфолк” във Велико Търново, Международният фестивал на туристическата песен „С песен, приятели”, както и общински празници, тържества, чествания на Българската армия, прегледи на художествената самодейност. Групата участва във фестивали в Чехия и Словакия, има концерт в Турция. Далеч над 300 са концертните изяви на формацията.

Вокална група за туристически песни „Ехо” завоюва престижни награди на Старопланинския събор „Балканфолк ‘2000” във Велико Търново за най-добро художествено изпълнение на песните, награди на Първия и Третия Международен фестивал на туристическата песен „С песен, приятели” в Горна Оряховица през 2002 и 2004 години. Тук групата печели съответно наградата на Министерството на околната среда и водите и наградата на Министерството на икономиката. През 2005 година казанлъшкото „Ехо” е една от първите формации, отличена от Сдружението на туристическите хорове в България с лауреатско звание в категорията „Поклон, природо!” от Годишните музикални награди „Филип Аврамов”, за атрактивно изпълнение и подходящо подбран песенен репертоар.

Своя най-значителен принос в популяризиране на родолюбивата туристическа песен ВГТП „Ехо” постига в организирането и провеждането на ежегодния пролетен песенен фестивал „Прекрасна си, мила Родино!” в Казанлък. През 2019 година той ще се проведе за 21-ви път. Празникът вече придоби мащабността на национален песенен форум, с участието на десетки хорови състави от цялата страна и хиляди участници. Всички те имат чудесната възможност не само да се изявяват на казанлъшка сцена, но и да разгледат забележителностите на града и Долината на розите и тракийските царе.

21-ият Песенен празник „Прекрасна си, мила Родино!” ще се проведе на 13 април 2019 година в залата на НЧ „Искра – 1860”. Очаква се в Казанлък да пристигнат хорови формации от всички краища на България – от София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Горна Оряховица, Асеновград, Сливен, Петрич, Самоков, Перущица и други. Организатори на фестивала са Община Казанлък, Туристическа дружество „Орлово гнездо” и, разбира се, Вокална група за туристически песни „Ехо”. Ехото на жизнерадостната туристическа песен, тръгнало от „Арсенал”, и до днес носи почерка на първите ентусиасти и на любителите на песента и прекрасната българска природа. За да ни заразява с ведрина и любов към България.