Български национални носии- мъжка и женска отнасят като скъпи дарове за 125-ят император на Япония Акихито и неговата съпруга Мичико танцьорите от ансамбъл „Арсенал“ Казанлък, които за 20-та поредна година ще са акцент в Дните на България в Япония.
Националните носии са дар от изпълнителния директор на „Арсенал“ Николай Ибушев, в знак на благодарност за подкрепата и приятелското отношение към българия и Казанлък, към ансамбъла на“Арсенал“ и българския фолклор. Народните носии са подобни на тези, с които танцьорите от ансамбъла излизат за един от най- красивите си танци- Тракийски танц. Изработени са в специално за случая от пловдивска фирма.
Даровете отнасят със себе си танцьорите на ансамбъла, заедно с царица Роза 2018 Михаела Хаджиева и директорът на ДК „Арсенал“ и Почетен гражданин на Казанлък Христо Стоянов.Ансамбълът вече отпътува за Япония, където им предстоят учаситя в различни форуми- в рамките на Дните на България в Страната на изгряващото слънце, чийто акцент е ансамбъл „Арсенал“ и българската национална кухня.
Тазгодишното издание на българския фестивал е 20-то поред .
Вече две десетилетия казанлъшките майстори на народните танци са емблемата на България в Япония, където традиционно гостуват в най- големите японски градове, в които ги очакват хиляди приятели и почитатели, любители на българския фолклор.
Гостуването тази година е по- специално заради юбилея и възможността за концерт пред най- близкитя кръг на 125 японски император Акихито и неговото семейстово. Поради заболяване на императора, който през април догодина ще се оттегли от поста си в полза на своя син- 58 годишният принц Нарухито, все още не е ясно дали планираният за края на септември в Токио концертът на казанлъшките танцьори ще се състои.
По време на поредната си визита в Страната на изгряващото слънце танцьорите от ансамбъл „Арсенал“, заедно с царица Роза 2018 Михаела Хаджиева ще гостуват в 4 японски града- Токио, Мунаката, Фукуяма и Фукуока.
За 20-та поредна година ансамбъл“Арсенал “ ще представи България и Казанлък в Дните на България в Япония. Групата от 18 танцьори и 5-тима оркестранти, майстор -готвач на българска национална кухня и ръководителят на ансамбъла и директор на ДК „Арсенал“ в Казанлък заминаха за 20 дневно турне в Страната на изгряващото слънце.
Вече две десетилетия казанлъшките майстори на народните танци са емблемата на България в Япония, където традиционно гостуват в най- големите японски градове, в които ги очакват хиляди приятели и почитатели, любители на българския фолклор.
Гостуването тази година е по- специално заради юбилея и възможността за концерт пред най- близкият кръг на 125 японски император Акихито и неговото семейство. Поради заболяване на императора, който през април догодина ще се оттегли от поста си в полза на своя син- 58 годишният принц Нарухито, все още не е ясно дали планираният за края на септември в Токио концертът на казанлъшките танцьори ще се състои.
По време на поредната си визита в Страната на изгряващото слънце танцьорите от ансамбъл „Арсенал“, заедно с царица Роза 2018 Михаела Хаджиева ще гостуват в 4 японски града- Токио, Мунаката, Фукуяма и Фукуока.


Общо 28 са концертите, 6 от които големи, които арсеналци ще изнесат пред различна публика- в училища, социални и старчески домове, партита на открито, споптни и концертни зали.
Заедно с магията на българския фолклор японските домакини ще имат възможността да се запознаят и с българската национална кухня. Специалните ястия ще се приготвят от майстор-готвач от Павел баня.

Първото гостване на ансамбъл „Арсенал“ в Япония е от преди 28 години, като през последните две десетилетия ансамбълът гостува там по два пъти в годината, а през септември по инициатива на България и Казанлък, в лицето на Христо Стоянов, Почетен гражданин на Казанлък, в Япония започва провеждането на Дни на българската култура.През февруари тази година в Посолството на Япония у нас Христо Стоянов получи високото държавно отличие на Япония и на императора, давано на чужденци- Ордена на изгряващото слънце- „Сребърни лъчи“.
Държавното отличие фолклористът получи за значим принос за активизиране на двустранния обмен с Япония и за задълбочаване на взаимното опознаване между двата народа и за цялостен принос за развитие на двустранните отношения.
С удостояването си с японския орден Христо Стоянов стана деветият българин, носител на този престижен орден и първият казанлъчанин, удостоен с високата чест, както от правителството на Япония и император Акихито.
Стоянов е третият българин с почетен диплом от японския император.