Таекуондистът Любомир Богданов е Спортист №1 на Казанлък за 2018г.

Спортист № 1 на Казанлък за 2018 година е Любомир Богданов от Спортен клуб по таекуондо ,,Кентавър“. Това бе обявено на официалната церемония, организирана от Община Казанлък за връчване на наградите на най- добрите спортисти на общината за изминалата година.

Признанието да е първи Любомир заслужили след поредица успехи на различни първенства през годината, сред които 5-то място на Световно първенство по таекуондо в гр. Хаммамет, Тунис, 2-ро място на Балканско първенство в гр. Букурещ, Румъния и 1-во място на Държавно първенство в гр. Горна Малина.

Споритистът на 2018 година получи наградата си от кмета на община Казанлък. Галина Стоянова. Тя поздрави всички спортисти, заслужили своите призове, като каза, че 2018г. е била много успешна за спорта на Казанлък. "Вие, а състезателите и треньорите, ръководителите на клубовете, дадохте много труд, хъс и амбиция, бих искала да благодаря на всички спонсори и дарители, които подпомагат спортния елит на Казанлък. Те са много, но искам да отлича фирмата, която е подпомогнала най-много спортни клубове в града, може би, на една трета.“ каза Галина Стоянова и покани до нея да застане и да връчи най-голямата награда настоящия прокурист на „Хидравлик М+С“АД Владимир Спасов.

Спасов обеща да построи многофункционална спортна зала в Казанлък, ако стане собственик на фирмата.

Второто място в годишната класация на Общината зае Кристина Мечкова- Клуб по борба ,,Казанлък“ за завоюваните 10 то място на Европейско първенство в Скопие Македония, 2 място на Балканско първенство в Сараево и две първи места на държавни турнири в Горна Оряховица и гр.Бургас.


Почетното трето място бе за - Христиан Въгляров- Клуб по спортни танци ,,Киара-Н“ за заслужените 11 място на Световно първенство в Сибиу, Румъния, 1 място на Държавно първенство в Панагюрище.


Публиката в залата аплодира сред 10-те най-добри спортисти на Казанлък и Стоян Петров и Елис Табакова от Клуб по спортни танци ,,Роза“, Валентин Цветков от Лекоатлетически клуб ,,Цветанка Христова“, Пламена Кораменова - Волейболен клуб ,,Казанлък“, Йоанна Недялкова- Клуб по екстремни спортове ,,СЕЛТ“, Стоян Петров от Клуб по екстремни спортове ,,СЕЛТ“, Мария Кривошийска - Волейболен клуб ,,Казанлък“, Илина Иванова - Спортен клуб по таекуондо ,,Кентавър“.
,,Отбор на годината“ стана Спортен клуб по Художествена гимнастика ,,Розова долина“- девойки старша възраст.


При индивидуалните награди, в Категория „Треньор на годината“, измежду 6 номинирани треньори на 2018 стана треньорът на спортен клуб по таекуондо ,,Кентавър“ Николай Богданов.

9-годишният Енис Байрамов грабна Наградата за най-млад проспериращ спортист за 2018-та за постиженията си като вицевропейски и републикански шампион по мотокрос на Автомобилен Спортен клуб ,,Дамасцена Алба“.

Най-успешен дебютиращ клуб за 2018 година се връчва на Автомобилен спортен клуб ,,Дамасцена Алба“. За успешното им представяне на първа поява на национално ниво клубът получи и първо отличие от Общинския вестник „Искра“.


Специални призове бяха връчени и на параспортисти и техни треньори: Даниела Тодорова – Спортен клуб за хора с увреждания „Даниела Тодорова“, Ружди Ружди – Спортен клуб за хора с увреждания „Даниела Тодорова“, Радостин Тодоров - треньор при Спортен клуб за хора с увреждания „Даниела Тодорова“.


С грамоти бяха отличени 6 изявени спортисти и 2 клуба в общински, държавни и международни състезания: Кристиян Христов - Автомобилен спортен клуб „Ефкорейсинг“, Симона Милева – Клуб по спортна стрелба ,,Севтополис“, Христо Богданов - Спортен клуб по таекуондо ,,Кентавър“, Иван Бонев - Клуб по екстремни спортове „СЕЛТ“, Дориан Дерменджиев - Спортен клуб „Аргус ММА“, Алекс Топалов- Лекоатлетически клуб „Цветанка Христова“, Спортен клуб по карате ,,Шори Доджо“, Клуб по ловна стрелба ,,Балиста“.

По повод навършването на 60-годишни юбилеи с грамоти бяха отличени Христомир Бояджиев - дългогодишен треньор по борба и Атанас Георгиев - дългогодишен спортен деятел и учител по „Физическо възпитание и спорт“.

Специални награди за изключителни заслуги в сферата на спорта получиха и Ради Милев -за доказаното спортно дълголетие и първо място в пет ултрамаратона през 2018г., Спортен клуб по ориентиране ,,Орлово гнездо - 1957“- за неуморен дух и висока активност при ветераните, както и дългогодишните активни спортни деятели от Спортен клуб за здраве ,,Бели рози“.

Община Казанлък отличи и дългогодишния инвеститор в сферата на спорта, президента на Баскетболен Клуб ,,Розова долина“ Георги Попов.

С едноминутно мълчание и свеждане на глава за първи път бе отдадена почит на казанлъшките спортни герои, с които през миналата година се сбогувахме. Посмъртно, с почетни плакети за постигнати високи резултати в сферата на спорта бяха почетени Емил Рачев - футболист на Футболен клуб ,,Розова долина“, Кръстьо Кръстев- дългогодишен учител по Физическо възпитание и спорт и треньор на Волейболен клуб Казанлък, Константин Ершов - дългогодишен спортен деятел на Kазанлък в местни и национални медии и ветеран по тенис на корт, Радослав Петков - заслужил майстор на автомобилния спорт.


Изненадващо отличие, черен колан за изключителна реакция при справяне с предизвикателствата връчиха децата от Спортен клуб „Шори Доджо“ на Кмета на Казанлък. Според философията на бойните изкуства, черният пояс е начало на истинско израстване, а Галина Стоянова получи уверения за няколко урока от клуба. На всички тя пожела: „2019г. да бъде много успешна! Да бъде по-добра откъм финанси и успехи и спокойно казанлъшкият спорт да се реди до световния!“


Церемонията "Спортист на годината за 2018" на Казанлък уважиха Гергана Микова - областен управител на Област Стара Загора, Николай Златанов - председател на Общински съвет – Казанлък, общински съветници, сред които Владимир Чучумишев от групата "Експерти за Казанлък", представители на Общинското ръководство, ветерани в спорта.


На територията на община Казанлък спортна дейност развиват 38 спортни клуба. Освен похвалната подкрепа на местни спонсори и дарители, голяма част от тях получават всяка година субсидия от общинския бюджет на обща стойност 180 000 лева, ползват общински спортни бази, чиято издръжка годишно възлиза на 50 000 лв. За подпомагане развитието на детско-юношеските школи в общината за настоящата година са предвидени общо 36 500 лв.