57 отбора в 10 дисциплини от всички заводи на „Арсенал” участват в междузаводските състезания на дружеството. Млади и енергични работници и служители, влизащи в състава на мъжките и женските отбори по лека атлетика, футбол, волейбол, спортна стрелба и дърпане на въже показват, че в „Арсенал” традицията на златното поколение спортисти и спортни организатори продължава да е жива.
„Няма друга фирма в България, която да развива работническия спорт в такъв голям мащаб, в толкова много дисциплини и да организира вътрешни състезания, които преминават изключително оспорвано, с много хъс и в спортсменски дух”, отбелязва Елена Замбакова, председател на Комисията за младежта и спорта към Синдикалния комитет на КНСБ в „Арсенал”. През 2019-а, по случай 95 години от установяването на завода в Казанлък, е имало огромен наплив от желаещи да се включат в спортните надпревари, посветени на фирмения празник. За първи път от доста време са участвали отбори на Завод 4. Равносметката показва, че от 57-те отбора в предприятието най-голям брой участници е имал Завод 1, който е сформирал цели 14 отбора. След него се нарежда Завод 2 – с 13 отбора, Завод 5 - 10 отбора, Завод 3 – 8 отбора, Завод 0/”Арсенал 2000” - 5 отбора, Завода 6/12 - 5 отбора, Завод 4 – 2 отбора. Най много състезатели са се включили в дисциплината спортна стрелба. За поредна година с най-много завоювани първи места – 4, са се поздравили отборите на Завод 5.

„Има подем сред работещите в желанието им да спортуват и да участват в състезания”, отбелязва Елена Замбакова. Тя благодари на ръководството на „Арсенал”, че подкрепя развитието на масовия спорт и отдава нужното уважение към хората, които се включват в спортните прояви. И допълва, че огромна заслуга за съхраняване на работническия спорт в дружеството има и председателят на КНСБ Атанас Бозов.

Елена Замбакова е и главен инициатор за ветеранските срещи на златното поколение спортисти и спортни деятели в най-голямото машиностроително предприятие у нас. За първи път такава среща на поколенията, оставили ярки следи в спортната история на „Арсенал”, тя организира през 2018-а, когато се навършиха 90 гдини от началото на организиран работнически спорт в дружеството и 60 години, откакто заводът има собствен стадион. Към тези кръгли годишнини се прибавиха и 35 години от последната титла - завоюването на купата и знамето на ЦС на БФС в Националното работническо състезание „Здрави, силни, работоспособни”, които се пазят във фирмения музей, и 29 години от спечелването на Републиканското първенство по футбол от отбора на „Арсенал” под ръководството на Веско Бумбалов. Зараждането на физкултурното движение, развитието на спорта, надграждането на спортната база и големите спортни успехи са още един щрих към богатата история на предприятието, което в края на месец септември отбеляза 141 години от своето създаване.

И през 2019-а спортистите ветерани отново се събраха, за да споделят спомени от изминалото време, когато са били заедно - млади, силни и активни спортисти, и да се поздравят с поредната годишнина – 95 лета от установяването на „Арсенал” в Казанлък.

„Получи се прекрасна среща – невероятни емоции, спомени, съпреживени радостни моменти”, сподели двигателят на инициативата Елена Замбакова. Приятна изненада на ветераните е поднесъл Маньо Димитров, който доскоро е работел като началник-цех в Завод 2. Той довел очарователната си внучка Велислава Димитрова, която заедно със своята майка е участвала в последния сезон на риалити шоуто „Фермата”. Но още по-интересното е, че Велислава, която е родена в Казанлък, а в момента живее в Германия, е състезателка по женски футбол и е била част от националния отбор на България по футбол за жени. Велислава, която е наследила спортния дух от своя дядо, е засвидетелствала своето уважение и е поднесла поздравленията си към ветераните, защитавали с достойнство спортната слава на „Арсенал”.

Специален гост на втората ветеранска среща е бил и Богдан Цветков, записал името си като един от най-успешните казанлъшки треньори, извел арсеналския отбор до републиканската титла по баскетбол на Националното работническо първенство в средата на 80-те години на миналия век. В момента Богдан Цветков е утвърден бизнесмен в сферата на хотелиерството в Трявна и Белица.

„Ветераните от всички отбори - по волейбол, баскетбол, футбол, лека атлетика, бивши състезатели и носители на отличия в националната надпревара „Здрави, силни, работоспособни”, показаха, че когато има сърце и дух, възрастта е без значение”, споделя бившата лекоатлетка Елена Замбакова и е радостна от факта, че спортът отново намира своето място в живота на „Арсенал”.

В навечерието на Рождество Христово и Новата година тя не пропуска да благодари на всички, които са допринесли за организирането, провеждането и участието в спортните състезания и събития, като им пожелава весело посрещане на празниците, здраве, щастие и успехи през Новата 2020 година.