Шампионката Ния: Обичам състезанията

Ния Малчева е безапелационният победител в групата до 7-годишните момичета в Държавното училищно индивидуално първенство по шах, което се проведе наскоро в Казанлък. Тя приключи участието си в силния детски турнир без загуба с 6 от 6 точки и вдигна заслужено купата. Слабичкото момиченце тренира от 1 година в ШК „Казанлък 21“ с ръководител и треньор Петранка Драганова и вече има в колекцията си 5 медала – 3 златни, 1 сребърен и 1 бронзов, и 2 купи. „Много ми е интересно да играя шах“, споделя 7-годишната шампионка, която признава, че вкъщи на играта я научил татко й Мирослав Малчев. „Играя и с приятеля на тате – Пешо, интересно ми е, следя ходовете“, по детски разказва за тренировките си у дова момиченцето.

Ния имат брат близнак Никола, който също тренира при Петранка Драганова. Брат и сестра играят вкъщи и често си разменят победите. И на състезания ходят, но Нико е при момчетата и там явно конкуренцията е твърде голяма. Но пък винаги се радва, когато Ния печели състезание. "И приятелките ми в детска градина „Теменуга“ се радват, и учителките – също", допълва малката шахматистка. И напълно чистосърдечно казва, че изобщо не се притеснява, докато играе шах, дори напротив – иска да ходи на турнири. И очаква всеки един от тях с нетърпение. След Държавното първенство през април, освен упоритите тренировки, през м. май ѝ предстоят две състезания – на 22 и 23 май в София за купа „Ивис“. Седмица по-късно ще играе в националния турнир, посветен на Деня на детето, организиран от ШК „Казанлък 21“ и е в Спортния календар на Община Казанлък. На 5 юни Ния ще се бори за купа „Загорец“ в Нова Загора, а след кратка ваканция - в края на август идва традиционното силно състезание „Морско конче“ във Варна. Все предизвикателства, но с типичната нагласа на победител Ния вижда в тях възможности да се изяви и да надвие конкуренцията.

Малката възпитаничка на FIDЕ майсторът Петранка Драганова чака с нетърпение и всяка тренировка в клуба, в която задачите на треньорката трябва да бъдат решавани бързо и точно. Е, понякога, се затруднява, но, докато не намери решение, не спира да мисли за това. Играе шах и на таблета. Има кукли, но шахът е грабнал вниманието й. А с Нико от половин приказка се разбират и мигновено подреждат фигурите върху дъската. Съсредоточени и мислещи, малките надежди на ШК „Казанлък 21“ взаимно се нахъсват и търсят победата. Партия след партия трупат опит, учат се и градят характер на истински състезатели.