Събра се златното спортно поколение на „Арсенал”

Злато в златната есен – така може поетично да се нарече срещата на ветераните спортисти на „Арсенал” АД, стигнали до най-високите върхове на работническия спорт в България в 15 спортни дисциплини. Поколение, което наред с усилената работа в цеховете и отделите, не е жалело сили и енергия на стадиона и в залата, за да покаже най-доброто от себе си и да защити спортната чест на „Арсенал” и на Казанлък.

Златното поколение спортисти и спортни организатори на най-голямото машиностроително предприятие в България неслучайно избра 2018 година за своята първа ветеранска среща. През тази година се навършват 90 лета на организиран работнически спорт в дружеството и 60 години, откакто заводът има собствен стадион. Към тези кръгли годишнини се прибавят и 35 години от последната титла - завоюването на купата и знамето на ЦС на БФС в Националното работническо състезание „Здрави, силни, работоспособни”, които се пазят във фирмения музей, и 29 години от спечелването на Републиканското първенство по футбол от отбора на „Арсенал” под ръководството на Веско Бумбалов. Зараждането на физкултурното движение, развитието на спорта, надграждането на спортната база и големите спортни успехи са още един щрих към богатата история на предприятието, което в края на месец септември отбеляза 140 години от своето създаване.

Срещата на ветераните спортисти и спортни организатори започна с минута мълчание в памет на всички, които са дали своя принос в развитие на спорта в завода, но вече не са между живите.
Елена Замбакова, настоящият председател на Комисията по младежта и спорта към КНСБ в „Арсенал” АД и движещата сила за срещата на бившите спортисти и организатори, благодари на всички свои колеги, които са се отзовали на поканата за първата среща на ветераните, повече от 50 души.

Атанас Бозов: Златното поколение в 15 вида спорт


„Това е златното поколение спортисти и спортни организатори на „Арсенал” - каза Атанас Бозов, председател на КНСБ в дружеството, който е бил дългогодишен футболист в арсеналския отбор „Торпедо” и който е един от спонсорите на самата среща. – В завода имаше отбори по баскетобол, волейбол, лека атлетика, многобой, футбол, борба, тенис на маса, вдигане на тежести, шахмат, колоездене, народна топка, крос, щафета, плуване, ски - общо 15 спортни дисциплини и навсякъде нашите състезатели се представяха изключително добре и печелиха купи и медали”.Малчо Иванов: Ние дирижирахме спорта в Казанлък

Малчо Иванов е най-дългогодишният спортен организатор в „Арсенал” АД. От 1958 до 1990 година. По негово време спортът в завода бележи своя връх, момчетата и момичетата са толкова нахъсани и амбицирани, че след работата в производството тичат на стадиона, за да тренират. Печелят купи, медали, отличия. Едно наистина златно спортно поколение.

„На 16 май 1928 година в завода се провежда събрание, на което се учредява Дружество за физическо възпитание и културно-масова дейност. Развиват се основно гимнастиката с талантливия спортист Тодор Милушев, футболът на аматьорски начала, леката атлетика и боксът с безспорния талант Кръстан Цветков. За ръководител на спортната организация е назначен капитан Гочев...

Аз поех организационната спортна дейност в дружеството през 1958 година. Беше създадена една много стриктна организация, като ръководството на завода проявяваше голям интерес към спортните мероприятия и към физическото укрепване на работниците и служителите. Да се включат в спортните мероприятия излизаха и работници от цеховете, и висшисти от отделите, и готвачи, и ръководители, защото физкултурата бе важна част от социалната програма на предприятието. За поощряване на спорта бяха изработени специални книжки, в които се слагаше печат при направени 2 обиколки на стадиона или пробягане от 1600 метра. И това само през почивките. Още помня един човек – Иван Александров, който за 3 месеца направи 136 пробягания.

През 1978 година, по случай 50 години работнически спорт в „Арсенал”, нашият спортен клуб бе награден със златен орден на труда, единствен в България. Ние развивахме 15 вида спорт, а на спартакиадата през 1978 година от „Арсенал” участваха 650 души в 68 отбора. Ние дирижирахме спорта в Казанлък!”

Арсеналци дават всичко от себе си, за да стигнат до спортните върхове – упорито тренират в свободното си време, а елементите от гимнастиката упражняват дори и през нощта. И успехите закономерно идват при тях. В Националното работническо състезание „Здрави, силни, работоспособни” отборът на „Арсенал” е трикратен републикански първенец сред повече от 43 отбора в цяла България. Титлите са завоювани през 1979, 1981 и 1983 година – в многобой за работници, като състезанията включват колоездене, гимнастика, катерене на въже с раница, плуване, вдигане на гири, оказване на първа помощ.


За своята неуморна работа спортният организатор Малчо Иванов заслужено е удостоен със званието „Заслужил деятел на физкултурата” и той е единственият в Казанлък с това това признание.По негова инициатива са назначени физкултурни организатори по заводи, като по този начин организацията става още по-стройна. Това са Димка Странджева, Румяна Керанова, Христо Шопов, Борислав Фурнигов, Марин Данов, който е майстор на спорта, Николай Колев, Елена Замбакова, Таньо Танев, Георги Нешев, Стоянка Филипова и Пепа Ангелова.


Арсеналски спортни кадри днес са известни личности

„През годините от арсеналските спортисти израснаха много известни и уважавани личности - продължава своя разказ живата история на спорта в „Арсенал” Малчо Иванов. – Николай Димитров, който тренираше волейбол, стана професор в Икономическия университет във Варна, Анчо Шишков бе дългогодишен началник на Противопожарната служба в Казанлък, Атанас Бозов, дълги години е председател на КНСБ в завода, Илчо Белчев, тренирал лека атлетика, заместник-началник на заводската Противопожарна служба, Веска Иванова, волейболистка, завърши Националната спортна академия, преподавателка по физкултура в Математическата гимназия, Мишо Михайлов, щангист, завърши Националната спотна академия, преподавател в Стара Загора, Иванка Гавазова, скиорка и лекоатлетка, лекар във Варна, Павел Павлов, лекоатлет, нотариус в Казанлък.

Сред нас е и Генчо Генчев, футболист и помощник-треньор на Кирил Сергиев, сега общински съветник, и още много арсеналци - много добри производственици, отлични спортисти и прекрасни професионалисти сега. Тук израсна и Дечко Черакчиев, първият майстор на спорта по плувен маратон на завода, имаме още кандидат-майстори на спорта по шахмат и по лека атлетика.”


Бащата на Гунди е играл в „Арсенал”

По думите на Малчо Иванов арсеналският стадион е бил едно от магнетичните места, събиращо спортните фенове на Казанлък. Тук е гостувал отборът на ЦСКА – ветерани, през 1978 година със звездите Жеков, Пенев, Гаганелов, Цанев, Марашлиев, Янев... А назад във времето, през 1929-1932 година, бащата на самата легенда Георги Аспарухов – Гунди, Аспарух Георгиев е играл в арсеналския отбор.

Илия Иванов: 30 години в „Торпедо”

Един от най-дългогодишните спортни деятели, дошли на срещата на ветераните, е Илия Иванов, 30 години домакин на арсеналския футболен отбор. „Искаха ме в „Розова долина”, но аз отказах и станах домакин на „Торпедо”, както се казваше тогава футболният отбор на „Арсенал” – спомня си възрастният мъж, чиито очи се насълзяват от нахлуващите спомени от младостта. – Цялото ми семейството работеше в завода, а аз изкарах като домакин на футболния отбор от 1958 до 1988 година. Най-дълго работехме с Малчо Иванов, той беше всеотдаен като организатор и постигнахме много успехи. Всички работехме с голям ентусиазъм, не жалехме сили, на терена момчетата се раздаваха за победата.”

Елена Замбакова: Спортният „Арсенал” е марка

„За първи път спортните поколения на „Арсенал” се събрахме, за да споделим своите спомени и хубави мигове, когато воювахме за победата на стадиона и в залата – обърна се към всички присъстващи настоящият спортен организатор към КНСБ в дружеството Елена Замбакова. – Благодаря ви, че сме заедно, благодаря за подкрепата на Атанас Бозов и на Олег Начев, който дълги отговаряше за спортна зала „Арсенал”, и на всички вас, защото ние направихме спортният „Арсенал” марка. Всички останали се отнасяха към нас с респект, защото знаеха, че сме най-добрите! Ние сме златното спортно поколение на „Арсенал”. Нека нашият пример бъде заразителен и занапред спортът да увлича все повече млади хора”.


Специално за срещата от Плевен пристигна Георги Гетов, бивш спортен деятел в ДФС „Розова долина” – Казанлък, който поздрави арсеналци с 90-те години организиран спортен живот и пожела на всички здраве и високи постижения на младото поколение спортисти.