Малки шахматисти се бориха за първата казанлъшка купа „Васил Левски“

Шахклуб „Казанлък 21“ с треньор и ръководител FIDE майсторът Петранка Драганова организира и проведе първия в Казанлък открит национален турнир по шах, посветен на Апостола на свободата Васил Левски. В изключително оспорвана борба през изминалия уикенд е състезаваха над 90 деца от 6 до 14-годишна възраст от цялата страна – от София, Пловдив, Бургас, Габрово, Велико Търново, Раднево, Харманли, Ивайловград, от домакина Казанлък и други.

ШК „Казанлък 21“ спечели първите си 3 медала за 2021 година. „Браво на нашите момичета: Ния Малчева - златен медал в групата на момичетата до 7 години момичета, Калина Шипкова - златен медал за момичета до 10 години. В тази група за първа година играе и Християна Кирилова, която спечели сребърен медал“, не скри радостта си от победата Петранка Драганова. Медалите на тези деца са още по-ценни, тъй като предвид пандемията те не са тренирали активно през последните месеци и на практика за първи път от доста време сядат зад реална шахматна дъска.

Достойно се представиха и момчетата от клуба, при които е било много трудно, предвид силната конкуренция. „Повечето от тях постигнаха резултат над 50%, но като се има предвид, че дълго време не са играли, можем само да ги поздравим“, отбелязва още Драганова.

Първата Купа „Васил Левски" отпътува за Пловдив при децата до 8-годишна възраст. Спечели я Александра Пехливанова. При юношите до 14 години тя беше спечелена убедително от Николай Желев от Бургас.

Специалната купа за най-добре представил се състезател от ШК „Казанлък 21“ отива при златната медалистка Ния Малчева от ДГ „Теменуга“.

Част от отбора на ШК "Казанлък 21"

Отлично представяне на децата от казанлъшкия клуб: в групата до 7 години - Ния и Нико Малчеви от ДГ ,,Теменуга“, в групата до 10 години - Калина Шипкова, Християна Кирилова, Рустислав Тодоров. В групата до 12 години - Симеон Дичев, Константин Смилов, Георги Щерев, Божидар Симеонов, Матвей Сичов и в групата до 14 години - Цветомир Смилов.

Приятна изненада направиха новите попълнения в група ,,Шах" от ОДК “Св.Иван Рилски" в Казанлък, които при първо участие в такъв голям турнир, спечелиха точки. Това са в групата до 8 години Александър Джагалов, в група до 12 години - Радослав Тотев, Иво Вълчанов, Александър Кацаров. Новите попълнения в казанлъшкия отбор са ученици от ОУ“ Никола Вапцаров“. Останалите са възпитаници на различни училища в община Казанлък.
„Отново се представихме отлично, като организатори на такова масово детско състезание, което се проведе при спазване на всички необходими противоепидемични мерки.

Получихме благодарност и поздравления от родители и треньори – гости – сподели Петранка Драганова. - Приемаме това състезание, като една ,,репетиция", за Държавното училищно първенство, което ще се проведе от 7-ми до 11-ти април и на което Казанлък ще е домакин.“ А това е поредното признание за работата на треньора и неговите възпитаници от ШК „Казанлък 21“.

Преди него децата от клуба ще вземат участие в силния открит детски турнир, в Раднево на 6 март 2021 година.