Да бъдеш експерт е отговорност. Това означава да следваш каузи, в които нямаш право на грешки. За да постигнеш успех, когато работиш и поемаш отговорности в дадена сфера, трябва да им се посветиш изцяло – това е максимата в живота на Владимир Чучумишев. Ръководителят Техническо развитие в „Арсенал” и част от листата на Експерти за Казанлък не остава без ангажименти – краткосрочни и дългосрочни, той е постоянно във вихъра на събитията, телефонът му не спира да звъни, защото е търсен за всякакви консултации, съвети, подкрепа или помощ. И защото никога не „отбива номера”, а приема всеки въпрос и проблем като свой.

Наред със служебната му ангажираност, която има голяма заслуга за успешното развитие на „Арсенал” и завземането на нови пазари, областта, в която се е посветил през последните години е образованието и то една нетипична негова форма. Бори се за навлизането и успешното реализиране на дуалното обучение в Казанлък и страната по швейцарската система за специалност „Машини и системи с ЦПУ”.
„Благодарение на дуалното обучение, след 12 клас от гимназиите ще излизат готови кадри, които веднага ще могат да влязат в полза на бизнеса. С помощта на тази крачка значително ще се подпомогнат нуждите на фирмите за квалифицирани кадри. И най-важното – ще се намали застрашителната тенденция младите хора да напускат града”. Чучумишев може да говори надълго и нашироко какво означава дуалното обучение, какви са предимствата и ползите от него, перспективите му. Експертът разказва, че инициативата за въвеждане на дуалното обучение идва след последните 2-3 години на съвместна работа по актуализазия на учебните програми спрямо нуждите на бизнеса в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново, пловдивският филиал на Техническия унниверситет София и Техническия университет в Габрово.
„Габровският университет и Българската браншова камара – машиностроене работеха по един европейски проект за актуализация на учбните програми и провеждането студентски практики във фирмите за актуализиране на техните представи и знания спрямо съвременият бизнес. Тогава три от големите казанлъшки фирми, в това число и „Арсенал “ АД, се включихме като активни членове. Правихме срещи и давахме предложения какво да се включва в учебните планова, така че да е по-полезно за нуждите на бизнеса”, спомня си първите стъпки Чучумишев. Една от основните препоръки бе практическата част да бъде 50 процента от общия брой часове.


„Част от идеята беше наши специалисти да ходят 1-2 пъти в срока и да разказват на студентите за тънкостите в занаята. Оказа се, че този вариант е много практичен, тъй като младежите не обичат да слушат сухата и строго академична материя, а искат да се запознават с технологии, оборудване и детайли, които не са виждали дотогава”, разказва с ентусиазъм експертът.


През последните години тази практика за обучение се възобновява, вече в по-мащабен вариант и насочен към учениците от средното образование. „Според мен това е пътят. Именно чрез тази програма младежите може да се адаптират чрез образование към реалната работа“, обяснява вижданията си Чучумишев и обобщава, че дуалното обучение означава точно това – обучение чрез работа. Това обучение се въвежда в „Арсенал” буквално преди няколко дни – на 1 октомври тази година, като преди това за трета година пак оръжейницата е основен партньор на Професионалната гимназия „Иван Хаджиенов“ за провеждане на практиката по сегашния учебен план за специалност Машини и системи с ЦПУ.
„Дуалното обучение означава учене чрез работа. Същността се крие в това, че в един момент от образованието си ученикът може да реши, че не иска да се записва в университет и това му дава възможност да се сдобие с квалификация и дори работно място преди завършване. Младежите, които могат да участват в тази система са между 9-и и 12-и клас. Постепенно през годините лекциите и упражненията се разпределят, докато не се стигне до 12 клас – тогава програмата предвижда 3 дни работа и 2 дни училище. Хубавото е, че младежите са на трудов договор между училището, фирмата и родителите. Освен че получават пари, след като завършат те вече са готови кадри”, пояснява Чучумишев и разкрива, че самите ученици ще са по-мотивирани, тъй като когато излязат на пазара на труда ще имат предимство при постъпване на работа, ще имат възможност и за по-висока стартова заплата и по-бързо кариерно развитие.


Експертът е категоричен, че условията в образованието, и най-вече професионалното, е необходимо да се подобряват, защото съвременното оборудване, в което фирмите инвестират милиони левове, трябва да се експлоатира от подготвени и образовани кадри. „Това е една от основните задачи в работата на Общинския съвет“, казва специалистът.
Експертността Владимир Чучумишев разбира като посвещаване на няколко теми и сфери, в които да достигнеш висока компетентност. Но и като търсене на нови предизвикателства, които да допълват палитрата от възможности. Освен ангажиментите му в „Арсенал”, тези покрай въвеждането на дуалното обучение в Казанлък, организацията на следдипломните квалификации и вероятното му участие в Общинския съвет след изборите, наскоро Чучумишев приема предложението да стане и ръководител на създадения преди 3 месеца в Казанлък Региoнален академичен център (РАЦ) към БАН. По думите му основната цел на центъра в града ще е да информира техническата общност в района, както и интересуващите се граждани за научни достижения, научни изследвания и резултати, имащи отношение към развитието на региона. Идеята е РАЦ да се превърне в своеобразен бизнес инкубатор и технологичен парк за трансфер на идеи и технологии. Другата цел ще е да направи по-ефективно сътрудичеството между наука, образование, индустрия и духовно развитие на района, което да доведе до реални приложни резултати, обслужващи както бизнеса, така и общинските и националните организации и институции. И в тази област амбициите са големи, а като начало е да се организира най-голямата национална среща в Казанлък с елита на БАН, координаторите на другите академични центрове и всички заинтересувани от Казанлъшката община.


За един човек успехът може да бъде това днес да си купи хляб, за друг – да сключи сделка за милиони долари, а за трети просто да изпълнява задълженията си с любов и всеотдайност. Точно това прави и Чучумишев, който освен служебните си задължения, не пропуска да обърне внимание на темите за децата и спорта, към които също се отнася с много любов и всеотдайност. „Аз съм в спорта от 4-и клас. Тогава вторият футболен отбор на Казанлък се казваше „Торпедо“. След като нахлузих едни обувки, чорапи с гети, шорти и тениска с номер 6 не се разделих с тях до 7-и клас. В гимназията също играх футбол, но времето ми трябваше за физика и математика”, спомня си ученическите години Чучумишев. Освен футбол, през годините е играл организирано волейбол, баскетбол, спортна гимнастика. Плуването и тенисът са големите му спортни страсти в момента. „Хубаво нещо е спортът. Не само за тонус, но и много допринася за презареждането. Това да се освободиш от рутината и да релаксираш от стреса“, споделя експертът.


Покрай темата за спорта Чучумишев се подсеща за предизборната кампания през 2011 г., когато Експерти организираха срещи с кандидатите за кметове и една от дискутираните теми бе развитието на спорта в общината. Сред обещанията на кандидат-кметовете тогава фигурираше бързото развитие на мъжкия ФК „Розова долина” и изкачването му до „А” група. Именно Чучумишев им разясняваше какъв бюджет е необходим за това и настояваше от името на Експерти за Казанлък те да се откажат от намеренията си да насочат почти всички общински средства за спорт единствено към мъжкия футболен отбор. „Мое виждане, а и на останалите експерти от групата ни, е, че развитието във всяка сфера трябва да следва естествен ход. Конкретно въпросът с футболния клуб ни звучеше като някаква шега. Ние сме на мнение, че средствата за спорт трябва да се насочват приоритетно към детско-юношеските школи и масовия спорт. Такава философия сме реализирали в школата на „Арсенал”, която създадохме преди около 5 години. Там в момента тренират над 100 деца. Нека първо на тях създадем добри условия, да ги възпитаме в любов към спорта, да уважават възпитателите и треньорите си и тогава да мислим за представителни формации”, посочва Чучумишев. Според него всеки проект и модел, бил той в спорта или в друга сфера, може да бъде успешен, ако са изпълнени няколко условия – създателите му да са опитни и отговорни хора, да са диалогични, да подхождат с желание и прагматизъм. Това са основните му лични принципи, на тях ще се обляга Чучумишев и в ролята си на бъдещ общински съветник, ако казанлъчани отново подкрепят силно Експерти за Казанлък.

Другите за него
Безспорният професионализъм и упоритост в личността на Владимир Чучумишев няма как да остане незабелязана. С огромната си харизма и качества той е успял да докосне сърцата на много хора. Няма човек в града, който да не го познава и да не изрази възхищението си от енергията на експерта.

Цанко Филипов: Познавам господин Чучумишев от ученик. Още тогава си личеше борбеността му за каузите, които защитава. Бил ми е директор, работили сме с него и знам за каква личност става въпрос. Като човек, който заема ключово място в листата на Експерти за Казанлък заставам плътно зад гърба му и знам, че ще отстоява идеите си и ще се бори за Казанлък.

Елена Замбакова: Познавам Чучумишев от далечната 1987/1988 година и съм работила с него. Благодарение на него Завод 14 беше водещ в Казанлък. Той е невероятен професионалист, изключително комуникативен и човек с главно Ч. В надпреварата за Общинския съвет бих го подкрепила 100 процента. През всичките тези години той успя да се докаже като личност и като много добър организатор. На „ти“ е както с всички проблеми, така и в общуването си с хората.

Соня Андрова: Изключително стойностен и точен човек. Много ясно знае какво иска и още по-хубавото е, че знае как да го постигне. Комуникативността му няма как да не бъде забелязана и с това печели сърцата на много хора. Пожелавам му успех в това поприще и заставам зад идеите и каузите му.
Атанас Касабов: Познавам господин Чучумишев от 1999 г., когато беше заместник-директор на Завод 1. За него мога да кажа, че е истински мъж и истински оръжейник. В най-трудните ситуации винаги намира решение и то адекватно. С харизмата си умее да увлича хората. Категорично бих дал подкрепата си за него и за господин Николай Ибушев по време на борбата за Общински съвет. Листата на Експерти за Казанлък е направена от истински професионалисти. Различават се дори като компактност, опит, знание. Гледам другите кандидати от други листи и виждам съвсем случайни хора, които са сложени просто, за да се запълни бройката и да има някой.