Започна жътвата на лавандулата в страната. След прибирането на популярната маслодайна роза, дойде ред на другата, широко разпространена ароматна култура – лавандулата. Долината на розите е единственото място в България, където условията са подходящи за отглеждане и на двете етерични култури.

Площите от лавандулови насаждения у нас нарастват главоломно. През последните 10 години лавандуловите масиви са се увеличили повече от 10 пъти. По данни на Министерството на земеделието, храните и горите, през 2018 година у нас е имало общо 118 860 декара насаждения с виолетовото растение. На първо място е била област Добрич с 45 900 декара лавандула. А по последни данни насажденията в тази област вече надхвърлят 76 хил. декара. През 2018-а област Стара Загора е била втора - 20 400 декара лавандула. Преди 2 години лавандуловото масло се е изкупувало между 250 и 280 лева за килограм. През октомври 2019 година обаче цената значително е паднала – в по-добрите случаи до 115 лева, а в по-неблагоприятните – до 50-60 лева за килограм.

В района на Казанлък има най-много лавандулови масиви в землищата на град Шипка и село Ясеново. Любопитен е фактът, че в България културата е внесена през 1907 г. и за първи път започва да се отглежда в Опитното поле по розата в Казанлък, днес Институт по розата и етеричномаслените култури. Създават се първите български сортове лавандула - “Казанлък” и “Карлово”. Днес общо 7 са българските сортове лавандула, от които най-разпространени са „Севтополис“, „Дружба“ и „Юбилейна“ поради пластичността им и високото качество на маслото.

До края на 80-те години тази култура се отглежда предимно в районите на Пловдив, Стара Загора, Пазарджик и Благоевград, а напоследък е по-широко застъпена в цялата страна, особено в Северна България.

Изчислено е че средно от 1 декар 4-5 годишно насаждение се произвежда 300-400 кг цвят, от които се получава 3-10 кг лавандулово масло. Българското лавандулово масло е сред ценените на международния пазар.

Тази година се очаква България да изнесе над 250 тона от етеричната суровина за Англия, Франция и Швеция.

Неслучайно наричат лавандулата есенцията на живота. През последните години България държи палмата на първенството – тя е най-големият производител на лавандула в света.