Тя е Риби, гони пенсия и днес празнува

Правилно. Няма грешка. Мечтата на по-голямата част от мъжкото човечество. Символът на русата амбиция, мокрите сънища на кандидат-тинейджърите и мечтата на всяко едно, едвам наболо от земята момиченце, стремежът на всяка една заклета брюнетка и мокрият блян на всеки втори пенсионер, днес .. празнува. Има рожден ден. При това навършва повече от симпатичните за днешното човечество години, равняващи се по чар и сила на вчерашните 35.
Казано семпличко: Барби днес има рожден ден. Става на някакви си там 57 години. Казано енциклопедично: Барбара Милисънт Робъртс. От Уисконсин.По българските стандарти е лелка пред пенсия, по световните – жена за поревка. Все едно, за да няма драма ще кажем, че въпреки петте десетилетия, че и отгоре откакто бодро крачи с тънка 3-4 сантиметрова талия, непременно дълги и слаби като солети крака, и непременно високи обувки на токчета по света, Барби не е загубила нито актуалност, нито чар, нито сексапил. Все така буди мърдане тук-там. Не само защото е класика. А защото е вечност. Русо. А жената – класика, жената – вечност, жената - Русо няма възраст. Нито я „ловят“ някакви си там стандарти и други житейски доводи.


Въпреки, че живеем във време, в което и при днешните Барбита има моди и те „поръчват песента“, диктуват припева и се влияят преди всичко от пазара. Казано иначе: Барби в оригинал е в пъти – по-скъпа от Барби ментето. С уговорката, че в глобалистичните ни ширини, и оригиналът, и ментето са MADE IN CINA, но се различават единствено по етикет и поръчител на производителя. И тук-там трябват и очи. Това за търговците. На Барбита.

Отвъд този чисто вътрешен, пазарен трик, Барби, въпреки годините й, приближаващи я по-скоро до пенсия, по българските стандарти, си няма и и намерение да бие отбой и да напуска парада. Остава си все такава омайница-чаровница. И вее грива. Непременно дълга. На къдри, на кок, на опашка, на алангле, с бретон или без, но задължително, непременно Руса. Много РУСА. Изключенията са елегантни и са в полза на малко платина, малко опушен лешник и толкова. В никакъв случай брюнетка.

Защото мечтата е непременно руса.За да е мечта.


При това винаги ефирна, загадъчна, невъзможна откъм мерки, и мнооооого приказна: / Някой да е виждал Барби в гащеризон или работническа престилка, или с кухненско облекло/?
Има я във всички фасони, моди, стилове, модни течения и ветревое, но я няма в делово сиво или работнически битов соц.Близък дори до днешния демократичен.Защото Барби не може да е просто обикновена жена. Не само защото е родена отвъд Голямата вода.
Тя е Русалка, Пепеляшка, непременно с опция да стане принцеса, която къта там някъде, на гърба втакани допълнителен чифт дрешки и сребърни пантофки: може и една.
Супер мацка от тенискорт, гадже за милион, секси кака с мини или каквото там друго, но в никакъв случай просто обикновена Барби.


Защото Барби не е просто кукла. Тя е класика, епоха, политика, Време, свят. Нещо като новата Мерилин Монро, чийто истински, световен живот, по ирония на съдбата започва почти по едно и също време, когато истинската Мерилин, си отива от живота.

Когато за първи път на днешния 9 март 1959 година Рут Хандлер, „яваваща“ нейна майка за първи път пуска в продажба русата кукла, надали си е давала сметка, че пуска в света Вечност. Символ. Свят. Различен, вълнуващ, романтичен и приказен, не само момичешки, а човешки свят. Защото по Барби въздишат и сега девойчета от 2 до 20, че и отгоре години, а и момчета, татковци, дядовци, мами, за които, ако не си купил в живота си поне едно Барби, все едно си пропуснал нещо изключително, съдбовно важно.


И понеже мечтите най- лесно се продават и предават, за да ги следваш искрено и сърцато, именно през живота и неговата простичка фактологична прозаичност, ето фактите.
Също като в живота: Барби има свой приятел, на име Кен. Има и сестри — Стейси, Челси и Скипър. Приятелки и са Съмър, Ники, Тереза, Мидж. Има враг — момиче на име Ракел. Ракел е влюбена в Кен, а братът на Ракел, Раян — в Барби. Те се опитват да ги разделят, но едва ли ще успеят някога. Мидж е първата приятелка на Барби, понеже и двете са живели в Уисконсин и са се запознали там.
Дотук с приказните факти, макар да изглеждат истински.
Неистинско, невероятно звучи, не е възможно просто Барби да остарее. Остава си с вечните размери- стандарт на 1: 6 като пропорции в реалния свят и ръст от минум 26 сантиметра до най- много 50. Това за класиката.
В живота е малко по-иначе.Особено, ако си на 57.
Но понеже мечтата винаги умира последна, още повече, ако е РУСА, то значи и не остарява.
Така че Happy Birthday To You, Барбара! Милисънт Робъртс. От Уисконсин.
За следващите си нови, колкото толкова.
А ако случайно задухат други модни ветрове, не съвсем кукленски, какво път: може да имаш и сестра, : )) а и пощенската кутия винаги е наблизо.

И да сънувате в Барби, татковци!