Трима ученика от девети и десети клас на Природо-математическата гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък ще имат възможността и привилегията да бъдат първите българи, на стаж за млади физици- олимпийци в Експериментална школа на проф. Теньо Попминчев- „Попминчев“ в Сан Диего, САЩ. Школата към едноименната лаборатория е по свръх високи лазерни и рентгенови технологии.

Новината бе съобщена лично от проф. Попминчев, през специализирания сайт на фондацията, основана от бивши възпитаници- физици на учителя Тедосий Тедосиев- фондация ТЕО.

Това са: Деветокласниците Александър Проданов и Александър Глушков и десетокласникът Стелиян Иванов. Заедно с тях през първата седмица от триседмичния им стаж в Америка ще бъде и златният български учител по физика Теодосий Теодосиев.

Първият такъв летен стаж за млади таланти в българската физика, в "Попминчев лабс" ще се организира през лятото и есента на тази година, под патронажа на фондация "Тео" и с помощта на световноизвестния български физик Теньо Попминчев. Предварително определените дати за 2019 г. са 26 август – 14 септември.

Идеята за обучението е на проф. Попминчев, който е Почетен гражданин на Казанлък през 2018 година и потенциален кандидат за Нобелова награда по физика, в областта на свръх високите лазерни и рентгенови технологии.

Тримата ученика от Математическата гимназия в Казанлък са избрани за едномесечиня стаж- обучение в Сан Диего, на база резултати от различни международни участия, в които са топмедалисти и интереси в областта на експерименталната физика.

Вече са проведени и интервютата с тях, лично от проф. Попминчев и негови асистенти.Теньо Попминчев прави първите си крачки в света на физиката в школата за олимпийци на Теодосий. През 2003 г. започва pабота в инcтитyта ЈІLА към Колорадския университет в Болдър, който е световен лидер по атомна, молекулярна и оптична физика с пет Нобелови награди в тази област за последните две десетилетия.

През 2016 г. българинът попада сред десетте най-обещаващи учени в света на авторитетното научнопопулярно списание Science News. През 2018 г. Теньо стартира собствени лаборатории на два континента – Popminchev Labs към University of California San Diego и към Техническия университет във Виена – TU Wien, фокусирани върху нови технологии за атосекундни рентгенови лазери и квантова физика.


В началото на тази година се ражда идеята за сътрудничество между школата за млади таланти на Теодосий Теодосиев и експерименталната школа за лазерни и атосекундни рентгенови технологии към лабораториите на проф. Попминчев.

Целта е да се даде високотехнологично обучение на най-перспективните млади български физици чрез летен стаж в Popminchev Labs в Сан Диего, Калифорния.

За целта се набират дарения към фондация "ТЕО" за разходите за транспорт, храна и настаняване на тримата стажанти за лято-есен 2019, отличили се с медали на световни олимпиади. Учениците ще бъдат придружени от Теодосий Теодосиев през част от престоя им. Размерът на очакваното дарението е $15000.

Ето и повече информация за първите избрани иодобрени лично от Теодосий Теодосиев и Теньо Попминчев:


Александър Глушков

Александър Глушков- е ученик в девети клас в математическа гимназия "Никола Обрешков", Казанлък, с профил математика и физика. Освен с математика, физика и информатика в свободното време тренира баскетбол и се занимава с дизайн и изобразително изкуство.
Интелектуален състезател е в национални олимпиади по физика, математика, информатика, и астрономия с редица медали и челни класирания. От пети клас посещава редовно летните школи на Тео, както и извън училищни занимания по информатика, физика и астрономия.
Интересува се от стажа в "Попминчев Лабс", защото обича теория на физиката и иска да види и докосне практическия аспект на науката.

Физиката тече в кръвта на семейството - вуйчото на Александър е професор по лазерна физика в Мюнхен.Александър Проданов
Александър Проданов е девети клас в математическа гимназия „Никола Обрешков“ с профил математика. Интересува се от футбол и кинематография. Заснема и участва в исторически филм за село Шипка, Казанлъшко.

девети клас в математическа гимназия "Никола Обрешков", Казанлък, с профил математика. Интересува се от футбол и кинематография. Заснема и участва в исторически филм за село Шипка, община Казанлък.


Интелектуален състезател в олимпиади по физика (европейско ниво), математика (международно ниво), химия (национално ниво), астрономия и се е отличил с редица златни и сребърни медали. От седми клас посещава седмични и летни лагери в училището на Тео. По време на стажа в "Попминчев Лабс" се надява да се докосне до технологии, за които само е чувал.

Интересува се от лазери. Александър прави електронни схеми като хоби, дори е успял да направи собствен стробоскоп. Обича да се учи как се извеждат различни физични закони, за да опознае по-добре основите на физиката.


Стилиян Иванов

Стилиян Иванов е десети клас в математическа гимназия „Никола Обрешков“. Дълго време е тренирал спортни танци.Участник е на международни олимпиади по физика, математика, информатика в Сингапур и Тайланд, като е натрупал златни, сребърни и бронзови медали. Миналото лято посещава лятна школа при Тео.

От стажа в "Попминчев Лабс" иска да получи практически познания по физика и да види как работи една истински модерна лаборатория.


За желаещите да помогнат на тримата младежи в обучението, връзка може да се направи чрез: Владимир Калинов, МBA+359 (87) 7293 269