Фолклорният танцов ансамбъл на „Арсенал“ ще участва в културната програма на Летните олимпийски игри догодина в Токио, съобщи за „Трибуна Арсенал“ художественият ръководител на състава и директор на Дома на културата „Арсенал“ Христо Стоянов.

Арсеналският ансамбъл се завърна от традиционно турне в Страната на изгряващото слънце, в което тази година участваха 25 казанлъчани. Гастролът на ансамбъла през 2019-та е включвал концертни програми в Мунаката и Фукоока.

Изявите в Токио са отпаднали поради трескавата подготовка на японската столица за Летните олимпийски игри 2020. Догодина ръководеният от Христо Стоянов ансамбъл ще свири, пее и танцува по време на спортните събития в Токио, като част от културния афиш на България и едновременно с това – като реклама на единственото по рода си българо-японско сътрудничество, реализирано от Казанлък, „Арсенал“ и Мунаката.

През 2020-а година ще се отбележи тържествено 20-тата годишнина от зараждането на тези културни връзки, в чиято основа е „Арсенал“. Сътрудничеството през тези години се разрастна до нивото на силни, не само културни, връзки между Казанлък и Япония, които вече имат богата история.
По време на тазгодишното пътуване арсеналският ансамбъл бе придружаван от директора на казанлъшката Математическа гимназия Красимир Дамянов, който посети местно училище с идеята за подписване на Споразумение за сътрудничество между двете сродни учебни заведения.

Проведените разговори очертават среща в Казанлък догодина за подписване на Меморандум при гостуването тук на японска делегация, вероятно по време на Фестивала на розата.


Диана Рамналиева, автор във в. "Трибуна Арсенал"


На снимката:

Рекламенплакат от турнето на Ансамбъл "Арсенал" в Япония през тази година.
Турнето продължи от 10-ти до 26 септември в "Глобал Арена", гр. Мунаката, Префектура Фукуока