Признание за арсеналец  от 13 хиляди километра

Правителството на Япония ще награди с държавен орден българина Христо Стоянов от гр. Казанлък за принос към развитието на японско-българските отношения.

Това се съобщава на официалния сайт на Посолството на Република Япония в България.
Решението за изключително високото държавно отличие на японската страна е взето от Правителството на Япония на 3-ти ноември, когато в Япония се отбелязва Деня на културата.

Отличието, което ще получи главният художествен ръководител на ансамбъл "Арсенал" Казанлък е Орден на изгряващото слънце – Сребърни лъчи.

Признанието, което застига арсеналеца от 13 хиляди километра разстояние е особено голямо и поради факта, че Христо Стоянов е един от общо 149 чуждестранни граждани от цял свят, които ще бъдат отличени от японското правителство за своите заслуги към Япония на есенната сесия по награждаване за 2017 г. същинската церемония ще се състои в първата десетдневка на месец февруари 2018 година или в Токио- Япония или в България.Мотивът за японския правителствен орден хореографът, посветил живота си на една от арсеналските емблеми по света- едонименният ансамбъл, който само преди дни навърши 70 години от създаването си, е че Христо Стоянов има изключителен принос за насърчаване на активния обмен на местно равнище между българския град на розите Казанлък и японския град на розите Фукуяма в префектура Хирошима, както и с град Мунаката в префектура Фукуока, като поддържа тесни връзки с местните структури и организации в Япония без прекъсване от 1996 г. до днес. През 2003 г. Стоянов инициира учредяването на Асоциация за приятелство Казанлък – Япония, на която е главен организационен директор от самото начало.Асоциацията вече 19 години организира в Япония и Дни на България, на които милиони японци искрено се превръщат в приятели на България, през фолклора и българската национална кухня.

Асоциацията организира ежегодни събития, които представят и популяризират японската култура в Казанлък и близките населени места. Изключителният принос на Христо Стоянов за активизиране на двустранния обмен с Япония и за задълбочаване на взаимното опознаване между двата народа е причина японското правителство на вземе решение за удостояването му с високото държавно отличие.


Преди този орден Стоянов получи и специлана грамота от министъра на външните работи на Япония за изключителните си заслуги за развитието на българо-японските отношения. Друго ценно признание от японска страна бе и присъждането му през 2005 година на званието Почетен гражданин на Мунаката.


"Моля приемете най- искрени поздравления послучай Вашето награждаване с Ордена на Изгряващото слънце- Сребърни лъчи, като признание за вашия забележителен принос, а също и моите най- искрени пожелания за добро здраве и щастие дълги години напред", пише в специално поздравление до Христо Стоянов Таро Коно, министър на външните работи на Япония.

Поздравления за признанието е изпратил до арсеналеца и Масато Ватанабе, извънреден и пълномощен посланик ан Япония в България.

"Това е моят труд. Така приемам тази награда. Но тя не е само моя. Тази награда е на всички танцьори от ансамбъл "Арсенал" през всичките изминали години, на ръководството на "Арсенал", коет винаги е било зад гърба ни и ни е подкрепяло, на дипломатите на Япония у нас и на българските в Япония, на всички, на които развитието на двустранните отношения е кауза". Така коментира новината за високата чест, оказана му от Правителството на Япония главният художествен ръководител на ансамбъл "Арсенал" Христо Стоянов.

Стоянов ще може лично да благодари за отличието на представителите на японската държава у нас на 7-ми декември. Той ще бъде сред отбраните гости в Посолството на Япония, по повод 84 годишнина от рождението на 125 император на Япония Акихито.


Заедно с директора на ДК "Арсенал" и главен художествен ръководител на едноимениня ансамбъл Христо Стоянов българите, които са носители на японски орден за заслуги в областта на културата, образованието и двустранния обмен, стават 10 души, като в това число не са включени посланиците на Р България в Япония и бившите ръководители на държавата.

Носители на ордени през годините са:
1982 г. – Елена Алинска, преподавател по руски език в Софийския университет;
1995 г. – Проф. Христо Недялков, диригент на Детския радио хор;
2005 г. – Мария Вълчанова, бивш директор на 18 СОУ „Уилям Гладстон” в София;
2006 г. – Лиляна Кънева, бивш изпълнителен директор на Българската сумо федерация;
2009 г. – Братислав Иванов, преподавател по японски език и зам. директор на 18 СОУ „Уилям Гладстон” в София и Дора Барова, дългогодишен изтъкнат преводач от японски език;
2011 г. – Даниела Кънева, журналист от БНТ;
2015 г. – Нешка Робева, бивш треньор на българския национален отбор по художествена гимнастика и настоящ президент на Клуб по художествена гимнастика „Левски“
2016 г. – Биляна Станойлович, дългогодишен служител в посолството на Япония в България и завеждащ Кабинета на японския посланик

Паралелно с новината за високото отличие хореограф и танцьори от ансамбъл "Арсенал" продължават подготовката си за отбелязването през 2018 година на 20-та годишнина от създаването на офциалните мостове за приятелство между "Арсенал" и Япония.