Социологът проф. Михаил Мирчев бе избран за кандидат на БСП за кмет на София. Това стана на Градска конференция на БСП София. Утре Пленумът на БСП трябва да утвърди кандидатурата му.
Мирчев получил 108 гласа на делегати на Софийската градска партийна организация.
Втори в надпреварата е останал депутатът Георги Кадиев, а трета е Гергана Алексова. Водач на листата за общински съветници на БСП за столицата е Калоян Паргов, председател на Градския съвет на БСП-София.
Проф. Михаил Мирчев е познато име на казанлъчани. През 2003 година той направи мащабно социологическо проучване за нагласите в община Казанлък и сред местните социалисти за кандидат на партията за кмет в града. В проучването социалистите и гражданите на Казанлък тогава посочиха като фаворит човека, управлявал Казанлък 2 мандата – Стефан Дамянов.
На Пленум на Градската организация на БСП Казанлък малко преди изборите, сериозен опонент на Дамянов се оказа тогавашният секретар на общинската администрация в Казанлък Катя Киликчиева. В крайното решение разликата между нея и Дамянов бе 1 глас. Негласуването на Киликчиева за самата нея, даде шанс на Дамянов. Мирчев бе и консултант в предизборната кампания за втори мандат и на друг казанлъшки кмет- генерал Стефан Дервишев.
Бъдещият официален кандидат за кмет на София от БСП е приятел на Казанлък. Сред любимите му места са Градската художествена галерия, Шипковата къща и тракийските гробници. Почитател е на творчеството на скулптора Доко Доков.
Проф. Михаил Мирчев е преподавател в УНСС. Синът му Стоян Мирчев е депутат от Коалиция за България в настоящия парламент. Мирчев е син на някогашния секретар по идеологическите въпроси в ЦК на БКП, социологът проф. Стоян Михайлов.
В професионалната гилдия проф. Мирчев се слави като един от социолозите с най- точни прогнози и анализи.