Така президентът на България Румен Радев се обърна към хилядното множество от туристи, гости на Казанлък и неговите жители в третия кулминационен ден от Празника на розата, който през 2023-а чества своята 120-годишнина. В приветственото си слово той подчерта, че разказът за България не би бил пълен без маслодайната роза.
„В тези най-красиви дни на годината хиляди стари и много нови приятели на града присъстват, за да може заедно да отбележим този най-красив български празник, който се превръща все повече в истинската визитна картичка на град Казанлък - каза още Румен Радев. - Именно тези традиции, тази красота сплотяват обществото и ни дават вяра, че ние можем и ще вървим напред. Защото, за нас, българите, маслодайната роза не е само ценен ресурс, не е просто препитание и не е просто път към просперитет. Розата е символ и идентичност".
Кметът Галина Стоянова приветства всички гости на празника. Тя подчерта, че "природата е дарила долината с ухание, с красота, с единение и радост, а казанлъшката общност е обединена и представя "най-хубавото нещо в нашата държава - розата".

В пъстрото карнавално шествие, което премина по централния булевард на Казанлък, се включиха хиляди участници. Традиционно то беше предвождано от Царица Роза, която тази година е Кристина Попова, и нейните подгласнички Нона Ангелова и Дебора Маркова, придружавани от малките принцеси на розата. В карнавалното шествие участваха и близо 50 бивши носителки на короната на Царица Роза и техни подгласнички. Те се включиха по покана на Община Казанлък и на екипа на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства, които съвместно издадоха книгата албум “Царица Роза“.

В продължение на повече от час дефилираха прекрасните деца на Казанлък от училища, детски градини, спортни, балетни и танцови формации, представители на народните читалища, на културни институти, гости от побратимените на Казанлък градове, патриотични организации, духови оркестри, приятели на Казанлък от близо и далеч. Сред акцентите в тазгодишното издание на най-големия карнавал в страната бе представянето на народни носии на държавите, в които Казанлък има побратимени градове. Костюмите са изработени от екипите на Народно читалище “Жар” и Народно читалище “Пробуда 1920” в село Копринка по идея на кмета Галина Стоянова. Приятна изненада за публиката беше и репликата на щанда на розотърговската фамилия Шипкови, който бе представен и в изложбата “La belle Rose: Мистичната сила на малкото цвете”, дело на Исторически музей „Искра“ и Националния исторически музей. По централната улица на града премина и най-дългата – цели 120 метра, рисунка, сътворена от талантливите малки художници на Казанлък по проект на галерия “Ателието”, която беше завършена на 1 юни. Пред жителите и гостите на града преминаха и тримата казанлъчани, пробягали разстоянието от Олимп до града на розите в чест на празника, водени от ветерана маратонец Ради Милев.

В края на шествието Царица Роза ‘2023 Кристина Попова нарече: "Аз, владетелката на този град и Долината, предричам и пожелавам благословени дни за всички". А празникът завърши с дълго българско хоро, на което се заловиха малки и големи, българи и техните многобройни гости от целия свят.

Официални гости на събитието бяха още съпругата на президента Румен Радев - Десислава Радева, служебният министър на туризма Илин Димитров и заместник-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков, евродепутатът Андрей Новаков, Старозагорският митрополит Киприан и свещенослужители, народни представители, председателят на Общински съвет - Казанлък Николай Златанов, посланици, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, областният управител Иван Чолаков, делегации от побратимени на Казанлък градове, ръководителят на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Лазар Христов, началникът на Районното управление в Казанлък Петко Стойнов, археологът Николай Овчаров. Присъстваха и участници в 18-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА, която се състоя в Казанлък., представители на местни и държавни институции, общественици.

Преди началото на карнавалното шествие, с което се отбеляза най-тържествено 120-ата годишнина от Празника на розата в Казанлък, президентът Румен Радев поздрави участниците в 18-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА по случай 125 години от създаването на агенцията. Той заяви, че темата за свободата на медиите винаги е била актуална, но в нашето съвремие има особена тежест, когато медийната среда все повече се превръща в критерий за свободата на самото общество, за нашата зрялост, за нашата култура, за състоянието на нашата демокрация. По думите му, медиите са част от имунната система на едно общество. Според него българските медии в България и в чужбина, имат огромна, съдбовна възрожденска роля да сплотяват нашия народ около българската култура, ценности и невероятните достижения, които заедно трябва да отстояваме и популяризираме.
Генералният директор на БТА Кирил Вълчев подари на президента Румен Радев юбилейна монета по повод 125-ата годишнина на Агенцията, както и последния брой на списание ЛИК, посветен на Празника на розата в Казанлък. Той обяви, че следващата световна среща на българските медии ще се състои през юни догодина в Одеса.