Премиерът Кирил Петков призова за единение на историческия връх Шипка

Министър-председателят Кирил Петков и председателят на НС Никола Минчев участваха в тържественото честване на връх Шипка по случай Националния ни празник Трети март и отбелязването на 144 години от Освобождението на България. За първи път през последните 8 години премиер участва в церемония на върха по случай 3 март.

"Сега не е моментът за разединение - българите трябва да бъдат по-обединени от всякога", заяви премиерът в речта си.

„Защо са се били нашите предци? Защо са дали живота си руски воини, украински воини, финландски воини - за да бъдем свободни, независими, да имаме България единена, стига сме се делили на различни групи”, призова премиерът. „България е единна, всички сме българи и всички почитаме националния празник на България. Време е да кажем, че България е над всичко. Честит празник, българи”, заяви Кирил Петков.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев и прие рапорта на командващия почетната рота, съставена от военнослужещи от 61 Стрямска механизирана бригада. Той поздрави всички присъствали на празника, припомняйки героичните усилия на войни от руската армия и постави акцент върху ролята на българските опълченци за Освобождението на България.

Заупокойна молитва в памет на загиналите във войната отслужиха Старозагорският митрополит Киприан и Великотърновският митрополит Григорий. Сред официалните гости бяха президентът Георги Първанов, министрите Георги Гьоков, Николай Събев, Даниел Лорер, депутати, представители на областни и общински администрации от Старозагорска и Габровска област. Председателят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов и представители на общината бяха тазгодишните домакини на честванията.

Част от публиката предизвика срамни сцени на освирквания към официалните лица. Въпреки съветите на охраната си, премиерът Петков поднесе венец пред Паметника на Свободата. „Въпреки многото провокатори, нас не ни е страх от омразата, защото вярваме в единството. Нямаме конфликт с президентът Румен Радев. Тази вечер ще ни видите рамо до рамо на тържеството в столицата”, категоричен бе премиерът.

"Хората не трябва да се поддават на паниката и провокациите, няма проблеми с горивата. На Украйна оказваме само хуманитарна помощ, не доставяме оръжие”, така Кирил Петков отговори по две от най-задаваните въпроси от представителите на четвъртата власт.