Потвърдиха 6 случая на грип в областта


Шест случая на грип от щам А (H3N2) е регистрирала Регионалната здравна инспекция в Стара Загора, след взети проби, през последната седмица, съобщават от Пресценътра на институцията.

Общият брой на взетите проби ебил 13, като след изследване в Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ към Националния център по заразни и паразитни болести в София, с грипен щам са потвърдени 6 от тях. Двама от заболелите са деца на 3 и 4 години и четирима са лица между 40 и 60-годишна възраст.

През последната седмица се увеличава тревожно броят на заболелите от остри респираторни заболявания. Към момента на 10 000 души с такива оплаквания са 214,22 човека.

От РЗИ твърдят, че въпреки покачването на боря на заболелите, което е характерно за сезона, регистрираните стойности не са епидемични.

Здравните инспектори напомнят за стриктно спазване на правилата за лична хигиена, често проветряване на помещенията, където престояват много хора, да се избягва да се търкат очите с неизмиит ръце, както и носенето на маска.
Препоръчва се заболелите да търсят своевременно медицинска помощ и да се избягва самолечение. Общопрактикуващите лекари се приканват да назначават своевременно антивирусна терапия.