„Арсенал“ АД получи специалната награда за фирма, назначила на постоянна работа най-много ученици след завършване на дуално обучение. Отличието бе връчено на специална церемония след приключване на деловата част на Втората национална конференция за дуалното образование. Конференцията премина под мотото „Дуалното образование – път на възможностите“. Тя бе организирана от проект ДОМИНО и Министерството на образованието и науката. Във форума участваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, посланикът на Швейцария в България Н.Пр. Мюриел Берсе-Коен, Петя Евтимова, ръководител на проект ДОМИНО, представители на фирми, търговско-промишлени камари, учебни заведения от България и Швейцария.

Наградите, които бяха връчени, са първите подобни отличия и се присъждат за принос при въвеждане на дуалното образование по българо-швейцарския проект ДОМИНО. С тях бяха удостоени фирми, търговски камари и професионални гимназии у нас.

Още една награда дойде в Казанлък - Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ бе отличена като Първата професионална гимназия, включила се в проект ДОМИНО и въвела дуално обучение. Тя е първото средно професионално училище в България, подало заявление за включване в ДОМИНО през 2015 година.

Двете отличия са признание за успешното партньорство и доброто взаимодействие между "Арсенал" АД и ПГ "Иван Хаджиенов". През учебната 2018-2019 година в реална работна среда в „Арсенал“ се обучават по дуалната форма на образование 49 ученици от 11 и 12 клас на Механотехникума от паралелките „Мехатроника“ и „Машини и системи с ЦПУ“. От 2015 година досега по проект ДОМИНО в „Арсенал“ АД са обучавани 95 ученици от училището по двете специалности. С тях се занимават 26 наставници - специалисти в дружеството. От преминалите обучение и завършилите успешно Механотехникума през учебните 2015/2016, 2016/2017 и 2017/2018 годинии - общо 46 ученици, 12 са постъпили на работа в „Арсенал“, а трима продължават образованието си по студентските програми на дружеството. Един от тези ученици, преминал през дуалната форма на образование, който вече работи в „Арсенал“ и е студент по стипендиантската програма на фирмата в Технически университет – София, филиал Пловдив, е Диян Баев. По време на Втората национална конференция за дуалното образование бъдещият инженер разказа за своя професионален път дотук - от ученическата скамейка, през дуалното обучение, трупането на теоретични знания и практически умения, приобщаването в колектива и ролята на наставника до настоящата му реализация като машиностроител.

За принос към дуалното образование у нас в категория „Бизнес“ бяха отличени още Търговско-промишлена палата – Стара Загора, Браншовата камара по дървообработване и мебелна промишленост, фирмите AC/DC Плевен, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, „Албена“ АД и „Нестле България“.

В категория за училища с награди си тръгнаха и Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм – Панагюрище, Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев” – Пловдив, Професионална техническа гимназия „Иван Райнов” – Ямбол, и Професионална гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд” – София.

Наградите връчиха посланичката на Швейцария Мюриел Берсе-Коен, заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова и заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова. Отличените получиха грамота и предметна награда-символ на доминото, изработена от Антон Георгиев, учител от професионална гимназия, партньор по проекта.