На 30 януари – четвъртък се открива строителната площадка за ремонт на надлез „Катекс“, обяви днес на заседание на Общинския съвет на Казанлък кметът на Общината Галина Стоянова.
Същинските строителни дейности обаче ще започнат по-късно, най- вероятно през март, като дотогава предстоят съгласувателни дейности и действия на избраната фирма- изпълнител на ремонта и различните структураи и на БДЖ и НКЖИ /Национална компания железопътна инфраструктура/.

Целта на тези дейности е да се отвори "прозорец" по време на ремонтните дейности, които да не възпрепятстват движението на влаковете.


До избора на изпълнител, чрез пряко договаряне за ремонта на надлез „Катекс“, се стигна след дълги процедури, продължили повече от година, в които бяха проведени 3 обществени поръчки.
На две от тях явилите се фирми не отговаряха на изискванията.
Предстоящият ремонт на надлеза ще е първият такъв по мащаб и ремонтни дейности от неговото откриване преди 50 години.


Стойността на ремонта е за почти 2,5 млн. милиона лева, ,като средствата са от държавния бюджет, АПИ- 2 млн. 438 хил. лв. и 79 хиляди лева от общинския бюджет.

Заместник-кметът на община Казанлък Даниела Коева уточни за zakazanlak.bg, че с откриването на строителната площадка на надлез „Катекс“ няма да бъде затворено за движението на МПС-та пътния възел.
Подобна мярка ще бъде предприета най- вероятно от месец март, когато започнат и същинските строително-ремонтни дейности.
Коева допълни, че гражданите ще бъдат своевременно информирани за всяко последващо действие, свързано с ремонта на огромното пътно съоръжение, по което ежедневно преминават над 10 хиляди автомобила, както и за обходните маршрути, по които ще се изнесе движението на автомобили за времето на ремонта.


По договор той трябва да продължи 6 месеца, от откриването на строителните дейности.
Гаранцията на строителните дейности е 8 години по договор, като целта е ремонтираният надлез да не се нуждае от подобен ремонт в следващия поне половин век, уточни Даниела Коева, заместник-кмет по строителството в Община Казанлък.