Нови полилеи и икони красят храм „Св. Пророк Илия“ с дарение на "Експерти за Казанлък"

Седем изящни полилея осветяват вътрешността на един от най-красивите храмове не само в Казанлък, но и в цяла Старозагорска област – „Свети Пророк Илия“. На северната и южната стени на храма са поставени седем впечатляващи с изработката си икони. Всичко това е част от обновения духовен дом, който само след броени дни – на 20 юли, ще чества своя празник.

Полилеите и иконите са дар на църквата от групата общински съветници „Експерти за Казанлък“ с председател Николай Ибушев. Финансовото изражение на дарението е 15 хил. лева, но истинската му стойност на практика е безценна. Защото то е дарение за благолетието на свято място, където вярващите намират подкрепа, опора и надежда.Самият храм „Св. Пророк Илия“, в който служат свещениците отец Иван и отец Николай, е наистина едно прекрасно кътче сред градския пейзаж на Казанлък. Двамата свещеници са неуморни в своята работа за благоустрояване на храма. Преди години напълно са ремонтирани покривът на църквата и куполът на камбанарията. Железните врати на храма са облицовани с масивна дърворезба, а светлината влиза в храма през красиви стъклени витражи. Аналоите са сменени със съвсем нови. Иконостасът в момента се възстановява, като до храмовия празник трябва да е напълно готов. Всичко е изпълнен с много усет към естетиката и хармонията между цветовете и материалите, които са част от цялостната визия на храма.


И още една прелюбопитна подробност – отец Иван Низамов е имал честта да служи Света Божествена литургия на гроба Господен в Йерусалим, в съслужение с православни свещеници от Русия, Украйна и Румъния.


Празникът на храм „Св. Пророк Илия“, познат на казанлъчани и като Куленската църква, ще бъде отбелязан на 19 юли от 17.00 часа с отслужване на вечерна служба, а на самия Илинден – 20 юли, от 9.00 часа ще бъде отслужена Света Божествена литургия с участието на Н.Впр. Старозагорския митрополит Киприан.