Над 1.6 милиона лева за камбанарията на храма при Шипченския манастир

"Отпуснахме 1,612 млн. лева за спешен ремонт на камбанарията на храм-паметника „Рождество Христово“ на манастира в Шипка", обяви премиерът Бойко Борисов в профила си във Фейсбук относно решенията на кабинета от днешното заседание.

По думите му, манастирът „Рождество Христово“ е един от символите на Българското Освобождение, а скоро ще се чества паметна 120-годишнина от освещаването на храма.

"Старозагорският митрополит Киприан и финансовият министър Кирил Ананиев ме информираха, че за укрепването на храма вече има изготвен план и днес одобрихме финансирането. След ремонта манастирът ще посреща многобройните поклонници от страната и чужбина още по-красив и величествен", завършва Борисов.

Относно отпуснатите средства за ремонта на камбанарията изявление пред храма днес, 26 август, направи и митрополит Киприан. "Изказвам благодарност на премиера и на Министерски съвет за отпуснатите средства. Всички те знаят, че в тежки моменти, единственото, което ни спасява е вярата. Държавата за пореден път показа, че помага в страшните времена. Надяваме се, че ще помага и занапред. Този храм и тази камбанария винаги ще напомнят за свободата ни“, каза владиката. Средствата в размер на 1 612 000 лв. са за спешни аварийни и реставрационни строителни дейности по камбанарията на храм-паметника манастир „Рождество Христово“ – Шипка.

В навечерието на 3 март тази година бе алармирано, че 53-метровата кула на храм "Рождество Христово" при Шипченския манастир се руши. Повече от година най-голямата камбана остава неизползвана, тъй като вибрациите причиняват разрушения и падането на отломки. Част от фасадата й е ограничена, заради безопасността на посетителите. Последният ремонт е е правен преди 10-тина години, но явно не е бил достатъчно качествен, обясни тогава владиката.

Най-голямата камбана на храма тежи 12 тона, а цялата тежест на всички камбани е над 45 тона, така че това е вторият много съществен фактор, който оказва влияние на носещата конструкция, обясниха още специалисти.

За реставрацията на камбанарията бе обявена и дарителска сметка.

Оглед на компрометираните участъци е направен преди две години. Епархийският съветник Деян Русенов коментира, че няма конструктивни нарушения на камбанарията. Основните разрушения започват след 13-тия метър и там проблемите идват от високите амплитудни разлики. Има и външни нарушения в дълбочини до 30 см. Те трябва да бъдат отстранени и кулата да бъде укрепена конструктивно и фасадно. За целта ще бъде поставено скеле, което няма да пречи на миряните да посещават храма.

Срокът, който е зададен за ремонтните дейности е минимум година, защото през зимния сезон ще могат да се отстраняват единствено компрометираните части. Фирмата изпълнител ще бъде избрана на заседание на Епархийския съвет. Идейният проект ще бъде трансформиран в работен, който трябва да бъде одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство.

Днес митрополит Киприан изрази надежда, че догодина, когато ще честваме 120-годишнината от освещаването на храма, 150 години от учредяването на Старозагорска епархия и 160 години от построяването на Митрополитския храм „Св. Димитър“, 12-тонната камбана ще може да се чуе отново чак в Казанлък.

Храмът „Рождество Христово“ е архитектурен шедьовър и е обявен за паметник на културата от национално значение. Църквата е посветена на героите от Руско-турска война (1877-1878), а в подземията ѝ има костница със 17 каменни саркофага, съхраняващи останките на почти 9000 руски воини и български опълченци, загинали в България по време на Освободителната война.

Средствата за изграждането на църквата са били събрани с дарения, предимно в Русия, но също и в България. Инициативата за построяването е на граф Николай Игнатиев и на Олга Скобелева, майката ген. Михаил Скобелев.

Строежът започва през 1885 г. и завършва през 1902 г. под ръководството на руски архитекти. Тържественото откриване на храма е на 27 септември 1902 г.