Малки и евтини имоти се търсят в Казанлък


Малки апартаменти – боксониери, гарсониери и двустайни с кухненски бокс, са най-търсените имоти в Казанлък. Обикновено това са имоти в двата квартала – ж.к. „Изток” и „Васил Левски”, в по-голямата си част са панелки. Цената, която обикновено са готови да дадат купувачите е от 20 000 до 30 000 лева, максимум 35 000 лева. В същото време се предлагат на пазара голям брой тристайни, четиристайни апартаменти, но интересът към тях е значително по-малък.


Много къщи в съседните села на Казанлък също излязоха на тезгяха за недвижими имоти. Обявените за тях цени не са ниски, а тези, които са по-евтини, се нуждаят от сериозна инвестиция за ремонт. Къщи в града също се предлагат, но техните цени са твърде високи и обикновено са над 100 хиляди лева.


Прави впечатление, че почти няма предлагане на апартаменти под наем или такива оферти са много малко на брой. Брокерите на недвижими имоти обясняват това с факта, че за 150-200 лева месечен наем много често собствениците получават обратно апартамента си в разбито състояние, с неплатени сметки, което им излиза доста „солено”. Затова те предпочитат да „ударят” ключа на свободното си жилище, отколкото да го предоставят на наематели.


Прави впечатление, че част от брокерите са ориентирали дейността си към покупко-продажбата на земеделска земя, като са оставили сделките с недвижими имоти на по-второстепенен план.


По принцип, след около 5 години затишие, търсенето на недвижими имоти в България значително се е активизирало. Това се обяснява с ниските лихви по депозитите в банките и желанието на хората да вложат в нещо реално спестените си пари. Наблюденията са, че и цените на жилищата – стари и ново строителство, също са скочили значително, особено в големите градове.

Статистиката показва, че за 12-те месеца до края на третото тримесечие на 2016 г. индексът на цените на жилищата у нас записва ръст от 8,8%, което е най-силното повишение през последните години. Предишният жилищен бум в България бе в периода 2000-20008 година, а през 2009 година цените на недвижимите имоти белязаха най-силния си спад.


Очакванията за 2017 година са пазарът на имоти в България да остане силен. Търсенето на имоти във водещите градове на страната продължава да се увеличава, но предлагането остава ограничено. Това се оказва валидно и за Казанлък.